Slechts 16% medewerkers is tevreden over alternatieve loonvoordelen : maaltijdcheques zijn meest gewilde voordeel

Brussel, 18 juli 2024 - Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door HR-dienstverlener Partena Professional, leert dat slechts 16% echt tevreden is over het pakket aan extralegale voordelen. Het meest gewilde extralegale voordeel is de maaltijdcheque (65%), de bedrijfswagen staat pas op plaats 6. “ Werkgevers die niet inzetten op loonoptimalisatie laten met andere woorden kansen liggen in de war for talent ”, zegt Yves Stox, managing consultant van Partena Profesional.

Werkgevers die deze zomer de nieuwe lichting werknemers willen aanspreken, kijkt best naar de extralegale voordelen die het aanbiedt. Er is een duidelijk verschil in tevredenheid als het gaat over het basisloon: slechts 24% van de werknemers is daar niet tevreden over versus 41% die niet tevreden is over de alternatieve loonvoordelen.

Alternatieve loonvoordelen speken een belangrijke rol in het retentiebeleid. Meer dan de helft van de werknemers zou veranderen voor een beter loon. 58% van de werknemers vindt het belangrijk dat het loonpakket door de werkgever geoptimaliseerd wordt door een goede balans te vinden tussen brutoloon en alternatieve voordelen.” legt Yves Stox uit, managing consultant van Partena Profesional.

62% zou overwegen om van werkgever te veranderen als men ergens anders een beter loonpakket krijgt aangeboden. Hoe jonger de werknemer is, hoe belangrijker de samenstelling van het loonpakket wordt.” voegt Yves Stox toe.

Wat zijn de meest gewenste voordelen?


Wat werknemers willen, maar nu niet krijgen
%
Wat werknemers willen of in de toekomst willen behouden
%
1
Maaltijdcheques
65%
Maaltijdcheques
90%
2
Ecocheques
44%
Hospitalisatieverzekering
69%
3
Hospitalisatieverzekering
41%
Ecocheques
68%
4
Loonbonus (CAO 90)
37%
Pensioenplan (groepsverzekering)
58%
5
Pensioenplan (groepsverzekering)
37%
Laptop
54%
6
Bedrijfswagen
31%
49%
7
Smartphone
29%
Bedrijfswagen
45%
8
Cash bonus
28%
Thuiswerkvergoeding
39%
9
Winstpremie
24%
Cash bonus
34%
10
Thuiswerkvergoeding
22%
Forfaitaire onkostenvergoeding
33%

Partena Professional polste naar de voordelen die werknemers vandaag willen, maar niet krijgen. De maaltijdcheques (65%), ecocheques (44%) en hospitalisatieverzekering (41%) zijn de meest gewilde voordelen. Opvallend is dat slechts drie op tien graag een bedrijfswagen wil.

KMO-werkgevers die inzetten op alternatieve loonvoordelen kunnen zich differentiëren ten opzichte van andere werkgevers. Dat blijkt uit eerdere cijfers van de HR-dienstverlener. « Bijna de helft van de organisaties zet niet in op loonoptimalisatie. Grotere bedrijven en bedrijven met meer bedienden zetten al vaker in op loonkostoptimalisatie » concludeert Yves Stox.

Mots clés