Stijging van de arbeidskostenindex in het eerste kwartaal 2024

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de loonkost per gewerkt uur op jaarbasis met 2,1%.

Op sectorniveau stijgt de loonkost per gewerkt uur met 3,6% het sterkst in de industrie (NACE sectie C), terwijl in de Exploitatie van en handel in onroerend goed (sectie L) de loonkost met +1,6% het minst stijgt.

Conjunctuurindicatoren : meer weten !

Conjunctuurindicatoren moeten zo snel en zo accuraat mogelijk de huidige en toekomstige economische activiteit registreren, globaal en voor diverse sectoren en regio’s afzonderlijk. Die verloopt typisch in een golfbeweging, waarbij periodes van groei, gedurende een aantal jaren, afwisselen met periodes waarin de activiteit terugvalt. Die opeenvolging van opgaande en neergaande beweging is de conjunctuurcyclus.

Voor het beleid, het bedrijfsleven en burgers is accurate en tijdige informatie over de conjunctuur essentieel om correcte beslissingen te kunnen nemen. Daarbij zijn vooral de omslagpunten van het grootste belang, de momenten waarop de beweging omkeert, van omhoog naar omlaag of vice versa.

Conjunctuurindicatoren moeten om die reden frequent én zo snel mogelijk zijn: meestal maandelijks en binnen hooguit enkele maanden na de referentieperiode.



Mots clés

Articles recommandés

Fiscaliteit en parafiscaliteit van het woon-werkverkeer 2024

Een nieuw job vinden : wat kan worden aangepakt …

Pillar 2 - Start voorafbetalingen 2024 voor MNO-groepen en omvangrijke binnenlandse groepen