Tax Governance Code. Duurzaam Fiscaal Bestuur voor Ondernemingen.

Fiscaliteit vormt een belangrijk onderdeel van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vandaar dat we de Tax Governance Code hebben opgesteld als leidraad voor een duurzaam fiscaal bestuur voor ondernemingen. Het volgen van de principes van de Tax Governance Code moet leiden naar een hersteld vertrouwen tussen ondernemingen en de fiscale overheden en een nieuw fiscaal samenwerkingsmodel.


Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een bedrijfsstrategie waarbij ondernemingen bewust rekening houden met de impact van hun activiteiten op mens, milieu en maatschappij. Deze bedrijfsstrategie stimuleert ondernemingen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de samenleving, en omvat zaken zoals ethisch ondernemen, respect voor mensenrechten, ecologische verantwoordelijkheid, eerlijke arbeidsomstandigheden, en het bevorderen van transparantie en verantwoord bestuur.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen draagt ook een fiscale verantwoordelijkheid met zich mee. Fiscaliteit is voor ondernemingen meer dan alleen een financiële verplichting, het is ook een investering in de samenleving. Door een faire fiscale bijdrage te leveren, dragen ook ondernemingen bij aan de financiering van publieke middelen en publieke diensten zoals infrastructuur, onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg. Dit creëert een stabiele en welvarende omgeving waarin ook ondernemingen kunnen floreren. Fiscale duurzaamheid moet dan ook als een kernonderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen worden beschouwd.

Met de Tax Governance Code worden ondernemingen aangemoedigd om een duurzaam fiscaal beleid te voeren, gebaseerd op fiscale transparantie en verantwoord fiscaal bestuur. Door de principes van deze Tax Governance Code te respecteren, dragen ondernemingen bij aan een rechtvaardig belastingklimaat en aan eerlijke economische concurrentie. Dit ondersteunt de sociale en economische cohesie binnen de samenleving en versterkt de rol van ondernemingen als maatschappelijk verantwoordelijke actoren.

De Tax Governance Code richt zich tot alle niet-beursgenoteerde ondernemingen naar Belgisch recht, en omvat aanbevelingen voor een deugdelijk fiscaal bestuur binnen de onderneming. De Tax Governance Code is gebaseerd op vrijwilligheid, maar door het onderschrijven van de aanbevelingen van de Tax Governance Code bevestigen ondernemingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun bereidheid tot het leveren van een faire fiscale bijdrage. Dit versterkt niet alleen de reputatie van de onderneming ten aanzien van consumenten en investeerders, maar zorgt ook voor een constructieve relatie tussen de onderneming en de fiscale overheden, gebaseerd op vertrouwen.

De Tax Governance Code moet dan ook de basis vormen voor een nieuw samenwerkingsmodel tussen ondernemingen en de fiscale overheden waarbij compliance en transparantie het alternatief vormen voor het klassiek fiscaal conflictmodel.

De volledige tekst van de Tax Governance Code is te raadplegen hierbij.

Mots clés

Articles recommandés

Uw bedrijfsopdracht definiëren: waarom is het zo belangrijk?

Inschrijvingsverplichting werkende vennoten en helpers bij KBO : FAQ om niets te missen

Olo green, de groene staatsobligaties : wat u zou beter moet weten !