The green attitude …

De korte video ‘Why should I care about accountants?’ die door Accountancy Europe werd gepubliceerd, is de moeite waard om even te bekijken! In de video wordt toegelicht op welke manier accountants, net als iedere burger, in hun professionele hoedanigheid kunnen bijdragen tot de grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen.



Neutrale vaststellingen

Over het algemeen geldt dat de boekhoudkundige en fiscale beroepsbeoefenaars over technische vaardigheden beschikken, specifieke waarden en een strenge deontologie naleven, talenten die een goede basis vormen voor een vetrouwensrelatie met cliënten, overheid... Deze uitgebreide knowhow maakt van onze beroepsbeoefenaars belangrijke adviseurs van ondernemingen, in elk stadium van het bedrijfsleven, aangezien zij zowel de expliciete als de impliciete verwachtingen als geen ander begrijpen.

Binnen ons takenpakket dient zich een nieuwe, belangrijke uitdaging aan, die zowel een impact heeft op onze cliënten als op de maatschappij. U heeft het begrepen: duurzaam ondernemen, de strijd tegen de opwarming van het klimaat en de manier waarop wij hiermee omgaan.


Opportuniteiten

Ons aandeel in de begeleiding van duurzaam ondernemen, is belangrijk, gewenst en kan op verschillende manieren. Een aantal opdrachten en activiteiten die zowel op globaal als lokaal vlak een impact kunnen hebben en vaak innoverend zijn, zijn de volgende:

  • Advies en strategie op vlak van groene fiscaliteit en mobiliteit, energiebeleid en duurzame producten, informatie over belastingen...
  • Sensibilisering, vertaling van het regionaal en nationaal beleid op vlak van milieu-maatregelen
  • Verenigen van de noden op vlak van maatschappelijk en duurzaam verantwoord ondernemen (evaluatie, ROI, imago...)
  • Breder boekhoudkundig perspectief, rekening houdend met extra-financiële indicatoren, evolutie van de normen...

Zonder natuurlijk ook de voorbeeldfunctie te vergeten, die ruimschoots geconcretiseerd werd met de implementatie van MVO in de kantoren.


Troeven

Onze ervaring, kennis van het economisch weefsel en onze nabijheid bij de ondernemingen, vormt hierbij een onnavolgbare succesfactor. Accountants zijn het aanspreekpunt voor problemen en verwachtingen van KMO’s en micro-ondernemingen, en begeleiden alle belangrijke beslissingen die een impact hebben op onder meer hun concurrentieel vermogen.

‘Accountancy Europe’ benadrukt dan ook terecht de belangrijke rol die accountants spelen bij het begeleiden van ondernemingen. De impact van de klimaatverandering is immers ook gerelateerd aan de kwaliteit van leven en de gezondheid van de bevolking.

Mots clés

Articles recommandés