Tijdelijke verlaging van het btw-tarief in de horeca vanaf 8 mei tot en met 30 september 2021

Op 23 april 2021 heeft de Ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd om het btw-tarief dat van toepassing is op restaurant- en cateringdiensten te verlagen. Dit koninklijk besluit zal in werking treden op maandag 8 mei 2021 maar zal pas later in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd worden.


We willen de belanghebbende personen er nu alvast van informeren dat:

  • vanaf 8 mei 2021 tot en met 30 september 2021 het verlaagde btw-tarief van 6 % van toepassing zal zijn op restaurant- en cateringdiensten
  • het verschaffen van alle dranken in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse het verlaagde btw-tarief van 6 % geniet
  • de eenvoudige levering van alcoholhoudende dranken (bieren met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 0,5 % vol. en andere dranken met een effectief alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2 % vol.) onderworpen blijft aan het normale btw-tarief van 21 %

Ondanks het feit dat de benaming ’restaurantdiensten‘ anders zou kunnen doen vermoeden, gaat het hier ook om het verschaffen van dranken zonder spijzen (als dat gepaard gaat met voldoende relevante bijkomende diensten) in alle mogelijke drankgelegenheden (cafés, tavernes …).

Deze maatregel zal betrekking hebben op alle permanente of tijdelijke inrichtingen die de restaurant- of cateringdiensten verrichten.

We zullen binnenkort een meer gedetailleerde commentaar over deze tariefwijziging publiceren. De gevolgen van de tariefverlaging op de forfaitaire regeling zullen het voorwerp uitmaken van een afzonderlijke publicatie.

Gebruikt u een geregistreerd kassasysteem (GKS)? Pas de programmering van uw kassasysteem dan zo snel mogelijk aan. Meer informatie


Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven met betrekking tot de restaurant- en cateringdiensten

Mots clés