Het aantal werknemers dat bij zijn huidige werkgever wil blijven, ligt wat lager dan de voorbije jaren. Drie jaar geleden wilde 43% van de werkende Belgen niet binnen het jaar van werkgever veranderen, nu is dat nog 36%. Daartegenover staat wel dat steeds meer jongeren aangeven dat ze wél voor de rest van hun carrière bij hun huidige werkgever willen blijven – dat aandeel is vandaag al gestegen tot 28%.
Dat alles blijkt uit onderzoek van hr-expert Acerta Consult en jobsite Stepstone bij zo’n 3.000 werkende Belgen.
Maar liefst twee op de drie Belgen (64%) overweegt om de komende twaalf maanden van werkgever te veranderen. Dat waren er de voorbije drie jaar nooit zoveel. Enkel in 2022 gaven ongeveer evenveel werknemers aan (65%) dat ze overwogen om op korte termijn hun huidige werkgever te verlaten. Opvallend is vooral dat driekwart van wie overweegt te vertrekken, een radicale carrièreswitch voor ogen heeft. Het gros wil aan de slag in een andere sector én wil ook een andere functie. 5% wil de stap zetten van werknemer naar zelfstandige.
Figuur 1: Evolutie inschatting verandering in de loopbaan - Talent Pulse 2021-2025
Door de huidige economische situatie, blijkt er wel een grotere voorzichtigheid te zijn gegroeid onder de werknemers als het gaat over het vinden van een andere job. Waar vorig jaar nog 1 op de 3 (32%) er gerust in was binnen de paar weken al een andere job te vinden, is dat nu nog een kwart (28%). Het aandeel dat enkele maanden als een redelijkere termijn ziet om elders aan de slag te kunnen gaan is dan weer licht gestegen, nl. 40% versus 33% vorig jaar.
Figuur 2: Inschatting termijn om van job te veranderen - Talent Pulse 2024-2025
David Decouche, expert loopbaantransities bij Acerta Consult: “De arbeidsmarkt lijkt door de economische onzekerheid wat afgekoeld. Dat zien we ook in de getuigenissen van respondenten over recruiters: waar vorig jaar 34% van hen zei wekelijks of zelfs dagelijks actief te worden benaderd over jobopportuniteiten, gebeurt dat nu minder vaak, eerder maandelijks of halfjaarlijks. Tegelijkertijd houdt de structurele krapte op de arbeidsmarkt ook wel aan. Onze bevraging bevestigt wat we eerder ook zagen: werk hebben doet werk vinden. Het is en blijft dus gemakkelijker om van job te veranderen, dan om werk te vinden als je (nog) geen werk hebt. Voor 50-plussers is het zelfs helemaal niet evident, blijkt verder ook uit deze recentste bevraging. En dat terwijl de tewerkstellingsgraad omhoog moet en de werkloosheidsuitkering in de tijd beperkt wordt. Het ziet ernaar uit dat de beleidswijziging nog stimulans tot mentaliteitswijziging zal vragen.”
Ook een opvallende conclusie uit het onderzoek: één werkgever voor de hele loopbaan lijkt niet (meer) van deze tijd voor jongeren, en toch... Maar liefst drie op de tien twintigers geven aan dat ze hun hele loopbaan bij de huidige werkgever zullen blijven.
Figuur 3: Intentie om hele loopbaan bij dezelfde werkgever te blijven – Talent Pulse 2025, per leeftijdscategorie
David Decouche: “Het is logisch dat het vooruitzicht van bij de huidige werkgever te blijven evidenter is naarmate het einde van de loopbaan nadert. Maar dat mensen van nog geen 30 jaar niet van plan zijn om ooit nog elders te gaan werken, is toch opvallend. 28% is weliswaar een minderheid, maar het zijn er wel meer dan gangbaar wordt aangenomen. Natuurlijk zal niet iedereen met die intentie ook effectief blijven. Maar het omgekeerde is ook waar: wie vandaag denkt ‘we zien nog wel’ zou finaal toch kunnen blijven. Wat het uitgangspunt ook is: investeren in duurzame loopbanen is de beste manier om het maximale uit een werkgever-werknemersrelatie te halen. Zo kan een functiewissel bijvoorbeeld een jobwissel voorkomen; 6 op de 10 werknemers geven aan het wel te zien zitten om binnen hun bedrijf van functie te veranderen. Komt het ondanks de inzet op een duurzame samenwerking toch tot een breuk, dan zal dat eerder in onderling overleg gebeuren.”
Voor werkgevers is het interessant om te weten welke de kritische momenten zijn waarop werknemers loopbaanverandering overwegen. Het vaakst genoemd is het moment waarop de werknemer vaststelt dat de persoonlijke doelen en waarden niet meer overeenkomen met die van hun werkgever. Een ander moment heeft dan weer te maken met de werk-privébalans: is die te veel uit evenwicht, dan dringt verandering zich op. En als de werknemer het gevoel heeft dat die een plafond heeft bereikt, dan is dat vaak ook het signaal om verandering te overwegen.
Figuur 4: momenten om na te denken over verandering in de loopbaan voor werknemers, Talent Pulse 2025
Over de cijfers
De gegevens komen van de jaarlijkse bevraging door ACERTA en Stepstone over jobmobiliteit, de Talent Pulse. Voor haar analyse baseerde Acerta zich op de antwoorden van 2700 deelnemers, waarvan 54% vrouw en 46% man. De leeftijdsgroepen zijn als volgt vertegenwoordigd: 2% jonger dan 20 jaar, 13% 20-30 jaar, 22% 31-40 jaar, 26% 41-50 jaar, 31% 51-60 jaar en 6% ouder dan 60 jaar. 4% heeft geen diploma, 4% een diploma lager onderwijs, 34% een diploma middelbare onderwijs, 32% haalde een bachelor, 24% een master en 1% PHD. 72% van de deelnemers is werkende (87% met een contract onbepaalde duur, 9% heeft een contract van bepaalde duur, 4% werkt als uitzendarbeid – 17% heeft het statuut van arbeider, 83% dat van bediende – gemiddeld komen ze aan een loopbaan van 22 jaar en 9 jaar anciënniteit), 28% van de deelnemers is werkzoekend (88% met werkervaring, 12% zonder). 54% van de deelnemers is Nederlandstalig, 46% Franstalig.