Twintigers geven gemiddeld 48% meer werkongevallen aan dan vijftigers
Temps de lecture: 3 min | 03 mei 2025 à 04:00
Jaarlijks worden in België ongeveer 150.000 arbeidsongevallen aangegeven. Hoewel het aantal aangiftes volgens deze overheidscijfers daalt, blijft het onaanvaardbaar hoog. Opvallend: vooral twintigers geven meer werkongevallen aan: gemiddeld 48% meer dan vijftigers.
Dat blijkt uit een onderzoek van Liantis, dat werd gesteund door het Fonds Abefradoc - Benevermedex beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Het onderzoek is gebaseerd op arbeidsongevallenaangiftes van 2014 tot 2023. De eerste resultaten van deze studie worden in de kijker gezet op de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk op 28 april. “Hoewel het aantal werkongevallen nog steeds té hoog blijft, zien we een daling wanneer we het aantal aangiftes jaarlijks bekijken per 1.000 werknemers. Belangrijk: hierbij zitten niet de ongevallen die gebeuren tijdens het woon-werkverkeer, hoewel die technisch gezien ook beschouwd worden als een arbeidsongeval. Aangiftes van ongevallen die gebeuren tijdens het woon-werkverkeer zitten trouwens in stijgende lijn: van 11,6% naar 17,7% als we 2014 vergelijken met 2023”, aldus Dr. Tom Geens, Manager van het Research & Analytics team bij Liantis.
Liantis onderzocht 48.400 arbeidsongevallenaangiftes afkomstig van werknemers van klanten die in de periode 2014 tot 2023 zowel bij de externe preventiedienst als het sociaal secretariaat aangesloten waren. Dit betrof 46.499 unieke werkgevers met in totaal 692.188 werknemers. Specifiek voor 2023 ging het om 4.815 meldingen van arbeidsplaatsongevallen (werkongevallen) en 1.035 meldingen van arbeidswegongevallen (woon-werkongevallen).
Leeftijdsverschillen
Liantis onderzocht ook de impact van leeftijd. De resultaten bleken significant én verrassend: over de tien jaren van de studie blijken de twintigers gemiddeld 48% meer werkongevallen aan te geven dan een referentiegroep van min-20-jarigen en vijftigers. Voor de dertigers gaat het om 25% meer, voor de veertigers nog om 18% meer terwijl de zestigers daarentegen net 38% minder kans lopen een werkongeval te moeten melden. Deze conclusie bevestigt dat het ook ontzettend belangrijk is en blijft om gerichte, preventieve maatregelen te nemen voor jongere medewerkers”, stelt Tom Geens.
Als werkgever ben je verplicht te waken over de veiligheid en gezondheid van je werknemers. Dit betekent dat je een aantal belangrijke preventieregels moet volgen. We geven jou drie belangrijke tips:
Gebeurt er toch een arbeidsongeval? Analyseer dan zeker de situatie goed in samenwerking met je externe preventiedienst. Zo kan je bijkomende maatregelen nemen om ongevallen in de toekomst te vermijden.
Eenrisicoanalyse en de bijhorende preventiemaatregelenzijn geen ‘one-shot’, maar een dynamisch proces dat je permanent moet opvolgen en aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer taken veranderen, je andere machines in gebruik neemt, weekend- of nachtdiensten invoert, de mogelijkheid tot telewerken creëert, enzovoort.
Betrek medewerkers bij de opmaak van jeglobaal preventieplan en jaaractieplanén zorg voor genoeg informatiemomenten om iedereen mee te nemen in het preventie- en welzijnsverhaal.
Bevorder eencultuur van veiligheidwaarin medewerkers op alle niveaus betrokken zijn bij de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen. Liantis helpt jou hierin via volgende 2 opleidingen:
Gebeurt er toch een arbeidsongeval? Analyseer dan zeker de situatie goed in samenwerking met je externe preventiedienst. Zo kan je bijkomende maatregelen nemen om ongevallen in de toekomst te vermijden.