In januari 2022 daalde de jaar-op-jaar groei van de internationale handel, al blijft het op een zeer hoog niveau, met 27,2 % voor export en 39,0 % voor import, tegen respectievelijk 39,5 % en 48,3 % in december 2021.
Dit persbericht van de BNB die u in bijlage zal vinden beschrijft het verloop van de goederenhandel (uitgedrukt naar waarde) naar en vanuit België. De statistieken slaan op de totale goederenhandel (communautair concept), waarin de goederenhandel van niet ingezetenen via België niet in mindering wordt gebracht zoals in het nationale concept. De gegevens zijn beschikbaar op NBB.Stat en de details naar productcategorie op NBB.be.
Het uitzonderlijke karakter van de groei in 2021 wordt in deze herziene cijfers bevestigd, met een stijging van 25,6 % in export en 29,3 % in import. Naast het economisch herstel dat volgde op de recessie van 2020 - waarbij de uitvoer met 7,4 % daalde en de invoer met 9,1 % - zijn de belangrijkste factoren die aan deze ontwikkelingen ten grondslag liggen de dynamiek van de handel in chemische en farmaceutische producten, en meer in het bijzonder vaccins tegen COVID-19, en de prijsstijgingen van een reeks grondstoffen zoals minerale brandstoffen of basismetalen. Twee derde van de groei wordt gerealiseerd in de handel met EU-landen en de helft met onze drie belangrijkste partners, Frankrijk, Nederland en Duitsland.
De eerste effecten van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zullen pas zichtbaar worden in de gegevens over de buitenlandse handel voor de maanden februari/maart 2022, die in april/mei worden gepubliceerd.
Wil u het huidige belang van de uitwisselingen met Oekraïne en Rusland weten, dan wordt u uitgenodigd om de speciale pagina op de BNB-website te raadplegen: De oorlog in Oekraïne: antwoorden op veelgestelde vragen
Bron : NBB, 15 maart 2022