Unizo, UCM, ITAA en IBR pleiten voor een toegankelijkere en ruimere tax shelter voor alle kmo’s

30 april 2020 - Kmo’s worden geconfronteerd met een sterke vermindering van de inkomsten, terwijl de kosten blijven doorlopen. In coronatijden kan dit een keten aan faillissementen veroorzaken, met rampzalige sociale en economische gevolgen voor ons land. Om dit te vermijden, pleiten Unizo, UCM, ITAA en IBR ervoor om burgers, inclusief bedrijfsleiders, te stimuleren om kmo’s te redden met hun spaargeld, en dit door de tax shelter voor kmo’s te verruimen.


Keten van faillissementen van Kmo’s moet vermeden worden

Het in 2018 gewijzigd faillissementsrecht geeft ondernemers een tweede kans om een nieuwe onderneming op te starten, onder meer door het kwijtschelden van hun schulden. In normale tijden is dit een motor voor de economie, in coronatijden is dit dramatisch.


Als één kmo zijn schulden niet betaalt, komen andere kmo’s in problemen, wat dan weer leidt tot een keten van faillissementen. Dit zal dramatische gevolgen hebben voor onze economie en onze tewerkstelling. “Ons gemeenschappelijk voorstel heeft als doel om ten allen prijze dit domino-effect te vermijden”, legt Arnaud Deplae, Secretaris-Generaal van UCM uit.


Keuze voor redden van (eigen) onderneming moet gestimuleerd worden

“Deze keten van faillissementen wordt vermeden als burgers en bedrijfsleiders van alle kmo’s, en niet alleen starters of scale-ups, gestimuleerd worden om te investeren in een kmo vennootschap”, vult Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo aan, “De tax shelter voor kmo’s geeft een belastingvoordeel als burgers hun spaargeld in een kmo investeren. Als ook bedrijfsleiders van dit voordeel zouden kunnen genieten, zouden ook zij er sneller voor kiezen om de solvabiliteit van hun onderneming te versterken en op die manier hun onderneming te redden. De uitbreiding naar alle kmo’s is bovendien noodzakelijk omdat ook reeds bestaande bedrijven getroffen worden door deze crisis.”


Spaargeld wordt naar de reële economie geleid

“De tax shelter voor kmo’s zorgt er ook voor dat spaargeld in de reële economie terechtkomt en is dus in deze coronacrisis een bijzonder goed instrument om de economie in het algemeen een boost te geven”, aldus Bart Van Coile, voorzitter van ITAA. “‘We pleiten ervoor om deze tax shelter tijdelijk te verruimen door de maximumgrenzen en het aftrekbare bedrag te verhogen voor de aanslagjaren 2021 en 2022, maar benadrukken vooral de noodzaak om het toepassingsgebied uit te breiden naar alle kmo’s en bedrijfsleiders”, besluit Tom Meuleman, voorzitter van IBR.


“Vermijd een keten aan faillissementen door burgers én bedrijfsleiders te stimuleren om met hun spaargeld kmo’s te ondersteunen”, bepleiten Van Assche, Deplae, Van Coile en Meuleman dan ook bij de regering, “Een toegankelijke en ruime tax shelter voor alle kmo’s is hiervoor het ideaal instrument”.


Over UNIZO
UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, verenigt UNIZO 110.000 zelfstandige ondernemers, kmo’s en vrije beroepers, samen met 120 aangesloten sectorfederaties. Daarmee is UNIZO de grootste ondernemersorganisatie van België. Zelfstandige ondernemers en vrije beroepers nemen risico, zorgen voor hun eigen loon en creëren welvaart en tewerkstelling. UNIZO wil de onmisbare en vernieuwende partner zijn voor en van deze zelfstandige ondernemers.www.unizo.be


Over UCM
UCM is de enige organisatie die Franstalige zelfstandigen en kmo's vertegenwoordigt en is aanwezig op alle bestuursniveaus. Partij onafhankelijk verdedigt UCM een samenleving waarin iedereen kan ondernemen en slagen. UCM is ook een servicegroep (sociaal verzekeringsfonds, sociaal secretariaat, bedrijfsbalie, enz.) met 25 vestigingen in Wallonië en Brussel.www.ucm.be


Over IBR
Het Instituut van de Bedrijfsrevisoren is de bij wet opgerichte beroepsorganisatie die de bedrijfsrevisor steunt in het vervullen van zijn cruciale rol in het maatschappelijk en economisch bestel: deze van een financiële expert die door zijn onafhankelijkheid, deskundigheid en integriteit een fundamentele schakel is in het creëren van economische stabiliteit en vertrouwen van alle actoren. De belangrijkste opdrachten van het IBR zijn de dienstverlening aan, de permanente vorming en de organisatie van de stage van de bedrijfsrevisor. www.ibr-ire.be


Over ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants
ITAA telt 16.000 leden welke 30.000 economische beroepsbeoefenaars tewerkstellen welke hun expertise ten dienste stellen van de ondernemingen in België. Het Instituut verdedigt de belangen van zijn leden, organiseert de toegang tot het beroep en garandeert de kwaliteit van het advies dat aan strikt deontologische regels is onderworpen. www.itaa.be


Perscontacten UNIZO: Filip Horemans filip.horemans@unizo.be 0478 22 37 51

UCM: Thierry Evens thierry.evens@ucm.be 0474 95 07 74

IBR: Jan Laplasse com@ibr-ire.be 0485 70 25 34 ITAA:

Sonja Van Caneghem svc@5tcom.eu 0475 61 79 35


Bron. IBR

Mots clés

Articles recommandés

Tijdelijke werkloosheid om economische redenen stijgt

5 beoordelingscriteria om als innovatieve startup te scoren