Update Mededeling COVID-19

Op 6 april 2020 plaatste de CFI een eerste nota op haar site om de melders te waarschuwen voor de onmiddellijke gevolgen van de COVID-19 crisis op het vlak van het witwassen van geld. De aandacht ging hierbij vooral uit naar de gevolgen op korte termijn van de medische crisis, die zich hoofdzakelijk situeerden op het vlak van oplichting met de handel in beschermingsmateriaal.


Nu de medische crisis langzamerhand onder controle lijkt te komen, komen de gevolgen op sociaal en economisch vlak duidelijker aan het licht. De economische crisis waarin we ons bevinden en de sociale veranderingen als gevolg ervan bieden flexibele criminele organisaties de kans om in te spelen op de extreme omstandigheden door hun bestaande modi operandi aan te passen of door nieuwe criminele activiteiten te ontwikkelen.


Met deze tweede nota wil de CFI de melders sensibiliseren voor de mogelijke effecten op middellange termijn van de gewijzigde economische situatie op het witwassen van geld. Eerder dan het aanrijken van concrete indicatoren is het de bedoeling om een reflectie te maken van de mogelijke evolutie van de aan witwassen onderliggende misdrijven, met het oog op het detecteren van de ermee samenhangende financiële transacties. Aan de hand van de meldingen kan de huidige analyse verder bijgesteld, verfijnd of aangevuld worden. Hierna worden een aantal onderliggende misdrijven besproken die mogelijk het meeste invloed zullen ondergaan van de economische crisis, of de grootste gevolgen zullen hebben op het witwassen van geld. De informatie is gebaseerd op de analyse van de dossiers, open bronnen en studies door een aantal nationale en internationale partnerdiensten en organisaties.


Bron: Cel voor Financiële Informatieverwerking

Mots clés