Verkoop van tweedehandsvoertuigen: te veel wantoestanden!

Meer dan 8 op 10 ondernemingen in de sector van tweedehandsvoertuigen waar in 2023 gerichte controles werden uitgevoerd, hielden zich niet aan de economische wetgeving.

De meeste overtredingen gingen over het opstellen van de verkoopovereenkomst.

Een tweedehandsvoertuig kopen kan zowel spannend als gevaarlijk zijn. Om onaangename verrassingen voor de consument te beperken, zijn verkopers van tweedehandswagens onderworpen aan een reeks verplichtingen. Zij moeten ervoor zorgen dat de consument in alle vertrouwen een tweedehandswagen kan kopen.

Daarom voerde de Economische Inspectie van de FOD Economie vorig jaar gerichte controles uit bij 200 verkopers van tweedehandswagens. Bedoeling daarvan was om niet alleen de naleving te controleren van de algemene wetgeving (zoals de prijsaanduiding, de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), de aanwezigheid van verplichte identificatiegegevens op hun websites en sociale media, de wettelijke garantie en de beperking op betalingen met cash), maar ook van enkele specifieke wettelijke bepalingen.

Zo moeten alle verkopers van tweedehandswagens, consumenten een schriftelijke verkoopovereenkomst overmaken die een reeks verplichte wettelijke vermeldingen en een aantal bijlagen (waaronder de “Car-Pass”) bevat.

De verkoopovereenkomst: de meeste schendingen

De meeste inbreuken gingen over bepaalde verplichtingen waaraan een verkoper zich moet houden bij het opstellen van de verkoopovereenkomst voor tweedehandsvoertuigen. Het overtredingspercentage lag hier rond 73 %.

Enkele van de meest problematische punten die tijdens de controles naar voren kwamen, waren de volgende:

  • het ontbreken van de verplichte bijlage met de beschrijving van het voertuig (48,5 %);
  • het ontbreken van een lijst met documenten die aan de consument worden overhandigd wanneer de koopovereenkomst wordt ondertekend en het voertuig wordt afgeleverd (45,5 %);
  • het ontbreken van de termijn en de plaats voor de levering van het voertuig in de overeenkomst (43,5 %);
  • de afwezigheid van de vermelding "de overeengekomen verkoopprijs is niet herzienbaar" (43 %);
  • het ontbreken van een duidelijke termijn voor de terugbetaling aan de consument in gevallen waarin de overeenkomst wordt ontbonden (42 %).

Het percentage overtredingen steeg zelfs tot 87.5 % als ook de andere overtredingen werden meegerekend. Meer dan twee derde van de gecontroleerde ondernemingen (175) bleek zelfs in overtreding voor alle gecontroleerde wettelijke bepalingen. Voor de ernstigste overtredingen werden 285 waarschuwingen en 78 processen-verbaal opgesteld.

Variabele garantie

42,2 % van de gecontroleerde ondernemingen was niet in orde met de wetgeving rond garantie. Dat is iets minder dan één onderneming op twee. Het gaat om:

  • onrechtmatige bedingen (zoals de “beperking van de garantie in de tijd” of de “beperking van de garantie tot Belgische klanten”, “niet-overdraagbare garantie”, beperking van de garantie “tot bepaalde onderdelen” of “tot een bepaald aantal kilometers”);
  • misleidende handelspraktijken (verklaringen waarbij de verkoper zichzelf volledig of gedeeltelijk vrijstelt van aansprakelijkheid);
  • oneerlijke handelspraktijken (verwarring tussen wettelijke en commerciële garantie).

Kijken we naar de transparantie van websites en sociale media (Facebook en Instagram), dan zien we dat vooral het ondernemingsnummer ontbrak (63 gevallen).

Enkele andere bepalingen werden dan weer minder vaak overtreden:

  • correcte prijsaanduiding (28 %);
  • aangifte van gegevens aan de Car-Pass vzw (21,2 %);
  • correcte inschrijving in de KBO (20,5 %);
  • overhandiging van de Car-Pass aan de consument (16 %).

Er werden tijdens dit onderzoek geen grote inbreuken vastgesteld op de beperking op betalingen met cash. Van de 200 gecontroleerde ondernemingen namen 21 ondernemingen cash betalingen boven 3.000 euro aan (oftewel 10,5 %). Toch leidde dat tot een bedrag van bijna anderhalf miljoen euro dat ten onrechte cash werd betaald.

Het aantal ondernemingen dat in overtreding is voor alle gecontroleerde bepalingen, is erg hoog. Verklaring daarvoor zijn de doelgerichte controles, maar ook het feit dat de sector nog te weinig vertrouwd is met de wetgeving over de verkoop van tweedehandsvoertuigen. Die sector is bijzonder dynamisch in België en Belgische consumenten moeten in alle vertrouwen een tweedehandswagen kunnen blijven kopen. Daarom is het belangrijk om de sector te blijven opvolgen en zijn medewerking te waarborgen.

Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie

Mots clés

Articles recommandés

Vererving en schenking van ondernemingen : het lot van zuivere holdings in de drie gewesten - recente rechtspraak

Pillar 2 - Start voorafbetalingen 2024 voor MNO-groepen en omvangrijke binnenlandse groepen

37,92% van de werknemers viel in 2024 al kort uit door ziekte