Verlenging van de "nulbijdrage"-maatregel voor kmo's die aanwerven

David Clarinval, de minister van Zelfstandigen en kmo’s, is verheugd over het besluit van de ministerraad om de "nulbijdrage"-maatregel te verlengen. Hierdoor kunnen de sociale werkgeversbijdragen van kmo's die een eerste werknemer in dienst nemen, worden kwijtgescholden.
Ook na 31 december 2020 zal deze cruciale maatregel van de regering-Michel ten goede blijven komen aan de kleine en middelgrote ondernemingen van ons land.


Herinnering


De zogenaamde "nulbijdrage"-maatregel werd door de regering-Michel genomen in het kader van de taxshift om de sociale werkgeversbijdragen van kmo’s, die jobs creëren, te verlagen. In de praktijk zijn er twee luiken.


  • Het eerste maakt het mogelijk om de werkgever volledig en permanent vrij te stellen van de basisbijdragen voor de eerst aangeworven werknemer vanaf 1 januari 2016.
  • Daarnaast, het tweede luik, is er sinds dezelfde datum ook een bijdrageverlaging bij de indienstneming van de 2e tot en met 6e werknemer.


Het eerste deel van deze maatregel, de levenslange vrijstelling van de werkgeversbijdrage voor de eerste werknemer, zou normaal gesproken op 31 december van dit jaar aflopen. Dankzij de medewerking van de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne en de minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke heeft de Ministerraad op vrijdag 30 oktober besloten deze termijn voor onbepaalde tijd te verlengen. Het akkoord voorziet dat het Beheerscomité RSZ in de loop van het eerste kwartaal van 2021 een evaluatie zal uitvoeren Indien nodig kunnen er aanpassingen worden aangebracht.


Onverminderd succes


Sinds de invoering ervan, heeft de maatregel onverminderd succes gehad. Alleen al in het eerste kwartaal van 2020 hebben niet minder dan 50.361 werkgevers gebruik gemaakt van de "nulbijdrage", 53% in Vlaanderen, 30% in Wallonië en 17% in Brussel. Het gaat om banen in de handelssector (19%), bouw (15%), horeca (11,5%) en sectoren met gespecialiseerde, wetenschappelijke en technische activiteiten (12%). Tussen het eerste kwartaal van 2019 en het eerste kwartaal van 2020 is het aantal werkgevers dat gebruik maakt van deze regeling met 15,3% gestegen, ofwel 6.700 extra werkgevers.


Ik ben blij dat deze nulbijdrage voor onbepaalde tijd wordt verlengd en ik bedank mijn twee collega's voor hun snelle werk", zegt David Clarinval. “Deze maatregel is al zeer effectief gebleken om enkele honderdduizenden zelfstandigen te helpen bij het zetten van de eerste stap om aan te werven. Dit is van groot belang voor het scheppen van werkgelegenheid in ons land. Het lijkt me ook bijzonder welkom om de maatregel te bestendigen in de zeer onrustige gezondheidscontext die we doormaken. De huidige context heeft vaak zware economische gevolgen voor degenen die de moed hebben om een activiteit op te starten en op een waardevolle en onmiskenbare manier deel te nemen aan het creëren van toegevoegde waarde in ons land.


Bron



David Clarinval, Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, "David Clarinval is blij met de verlenging van de "nulbijdrage"-maatregel voor kmo's die aanwerven"

Mots clés

Articles recommandés

Cyberaanvallen KMO's/ ZKO's: is jouw onderneming voorbereid?

Tijdelijke werkloosheid om economische redenen stijgt

5 beoordelingscriteria om als innovatieve startup te scoren