Verplicht gebruik elektronisch exportmanifest

Sinds 30 september 2019 is het verplicht om een elektronisch exportmanifest in te dienen voor containers en RORO in de havens van Antwerpen en Zeebrugge.

Op basis van dit elektronisch exportmanifest gebeurt de uiteindelijke exportbevestiging van de exportdocumenten (EX).

Tot op heden werd dit systeem nog ondersteund door de toezichtsdiensten in de havens door middel van het draaien van de zogenaamde 'daglijsten' na x dagen. (Dit was als technische ondersteuning en voor het opsporen van de laatste bugs in het systeem.) Deze ondersteuning werd ondertussen stopgezet. Het exportproces zal dan ook vanaf nu volledig automatisch verlopen, zonder tussenkomst van de diensten op kaai.

Bij deze geven we u nog graag een overzicht van het proces zoals het nu zal verlopen:

  1. Operatoren kunnen informatie met betrekking tot hun exportdocumenten overmaken aan de terminal uitbaters via het Port Community Systeem (in Antwerpen C-Point/e-balie, in Zeebrugge RX/Seaport).
  2. De terminal haalt de informatie uit het PCS op en gebruikt deze om aankomstmeldingen (CODECO/Charge Report) in te sturen naar het douanesysteem (PLDA).
  3. De terminal uitbater krijgt een antwoordbericht terug (APERAK of Customs Respons) waarin hij kan zien of de aankomstmelding geslaagd is of niet. Indien hij een foutmelding terugkrijgt, dient hij actie te ondernemen (zie nota TCV-SCC 00.010.913 quater).
  4. Na export van de goederen wordt door de scheepsagent een exportmanifest ingestuurd naar het douanesysteem.
  5. Op basis van dit manifest zal de uiteindelijke exportbevestiging automatisch plaatsvinden (zie nota TCV-SCC 00.010.914 bis).

Indien blijkt dat het exportdocument niet voor export bevestigd werd, kan u een vraag richten aan de ECS helpdesk.
Let op, indien het echter geen IT-fout in onze systemen betreft, dient u alternatieve bewijzen voor te leggen op het Kantoor van Uitvoer om alsnog een exportbevestiging te kunnen verkrijgen.

Meer informatie over de noodprocedure kan u in de bijhorende nota’s terugvinden.

Tot slot nog even opmerken dat voor T documenten, de procedure ongewijzigd blijft.


Bron: FOD Financiën

Mots clés