Verplichtingen van immigrerende vennootschappen

Art. 14:28 – 14:30 van het WVV geeft de verplichtingen weer van alle door buitenlands recht beheerste vennootschappen met rechtspersoonlijkheid, die hun zetel naar België willen verplaatsen (immigratie), met uitzondering van de SE en de SCE.


  • De zich omzettende vennootschap legt door toedoen van haar bestuursorgaan een staat van activa en passiva neer bij de Nationale Bank van België die haar vermogenstoestand weergeeft op het ogenblik van de omzetting. Deze neerlegging gebeurt binnen dertig dagen nadat de authentieke omzettingsakte is verleden.
    De Balanscentrale zal tegen 3 februari 2021 een specifiek voorblad op haar website plaatsen voor de neerlegging van deze staat.


  • De betrokken onderneming legt (na immigratie) bij de Balanscentrale binnen de 7 maanden na afsluiten van het boekjaar haar eerste jaarrekening neer, met betrekking tot het volledige boekjaar (indien er geen wijziging van de statuten inzake de duur van het boekjaar is gebeurd).
    Hiervoor moeten de nieuwe modellen van jaarrekeningen gebruikt worden, met of zonder kapitaal volgens de juridische vorm en volledig, verkort of microschema in functie van de geldende groottecriteria.


We verwijzen in deze context ook graag naar het CBN-advies 2020/15 – Zetelverplaatsing naar België: model van staat van activa en passiva bij immigrerende vennootschappen van 30 september 2020, gepubliceerd op de website van de CBN op 1 december 2020.

Mots clés

Articles recommandés

Een nieuwe toepassing voor de neerlegging van jaarrekeningen : CBSO filing !

De Balanscentrale krijgt een nieuwe look : de toepassing CBSO Filing zal binnen een maand in gebruik worden genomen.

Balanscentrale : opgelet 4 april 2022 !