Het verhaal achter het handelsbeleid van de EU

Handhaving van het handelsbeleid zorgt voor welvaart en groei bij EU-bedrijven

In 2023 vertegenwoordigde de handel van de EU in het kader van haar omvangrijke netwerk van 42 overeenkomsten met 74 partners een waarde van meer dan 2,3 biljoen euro een stijging van ruim 30 % in de afgelopen vijf jaar, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag over de uitvoering en handhaving van het handelsbeleid van de EU.


De uitvoer van de EU naar preferentiële handelspartners groeit sneller dan onze totale uitvoer. Zo leiden onze preferentiële overeenkomsten met Zuid-Korea en Canada elk tot een gemiddelde groei van de uitvoer met 7 % per jaar. Dit maakt de EU beter bestand tegen mondiale uitdagingen doordat wordt voorzien in veiligere en meer gediversifieerde bevoorradingsbronnen en markten voor onze in- en uitvoer.

De Europese Commissie heeft de afgelopen vijf jaar ook 140 belemmeringen voor de EU-uitvoer in meer dan 40 landen weggenomen. Het wegnemen van de belemmeringen tussen 2018 en 2022 heeft alleen al in 2023 6,2 miljard euro aan extra uitvoer uit de EU opgeleverd.

Het verruimen van de uitvoermogelijkheden voor de EU door middel van handelsovereenkomsten– in combinatie met de doeltreffende handhaving en uitvoering van het handelsbeleid – biedt voordelen voor consumenten en bedrijven in de EU, waaronder de 680 000 kleine en middelgrote ondernemingen in de EU die daarvan afhankelijk zijn voor hun toegang tot groeimarkten. Dit is onderdeel van de langetermijnstrategie van de EU om het concurrentievermogen van haar bedrijven te versterken en haar economische veiligheid te waarborgen.

De uitvoering van overeenkomsten zoals de overeenkomst met Angola ter facilitering van duurzame investeringen, en de handhaving van de bepalingen inzake handel en duurzame ontwikkeling in bestaande overeenkomsten, spelen een cruciale rol bij de ondersteuning van de externe kant van de digitale en groene transitie van de Europese Unie. Op het gebied van technische samenwerking voor handel en duurzame ontwikkeling heeft de Commissie met Peru overeenstemming bereikt over concrete activiteiten, en heeft zij Colombia een programma voor technische samenwerking voorgesteld om ervoor te zorgen dat de arbeidsrechten worden geëerbiedigd en gehandhaafd.

Achtergrond

In het verslag, dat vergezeld gaat van een werkdocument van de diensten van de Commissie, worden de belangrijkste ontwikkelingen in de preferentiële handelspartnerschappen van de EU beschreven. Het belicht de gevolgen van het wegnemen van handelsbelemmeringen en het oplossen van geschillen met behulp van het versterkte instrumentarium van autonome handhavingsinstrumenten van de EU. Ook wordt erin gewezen op de inspanningen om de voordelen van de handelsovereenkomsten van de EU bij belanghebbenden onder de aandacht te brengen, met name het Access2Markets-portaal.

Meer informatie

Meer bronnen:


Mots clés