Volgens de OESO zal de belastingdruk in 2021 laag blijven in de regio Azië-Stille Oceaan. Een indirect gevolg van Covid!

De belastingquote bleef in 2021 in een meerderheid van de economieën in de regio Azië-Stille Oceaan onder het niveau van vóór de pandemie, volgens een nieuw OESO-rapport dat vandaag is uitgebracht.Revenue Statistics in Asia and the Pacific 2023, waarin inkomstengegevens van 2021, het tweede jaar van de COVID-19 pandemie, worden gepresenteerd, laat zien dat de verhouding tussen belastingen en bbp steeg in 19 van de 27 economieën in de regio Azië-Stille Oceaan waarvoor gegevens beschikbaar zijn. Slechts in 11 van de 27 economieën herstelden de belastingquotes zich echter volledig tot hun niveau van vóór de pandemie.

In economieën waar de belastingquote in 2021 steeg, werden de belastinginkomsten gestimuleerd door een opleving van de internationale handel, hogere grondstoffenprijzen (vooral in Centraal-Azië) en een geleidelijke versoepeling van de reisbeperkingen in sommige economieën. Waar de belastingquote daalde, bleef de COVID-19-pandemie wegen op de belastinginkomsten, met name door het effect op het toerisme op de eilanden in de Stille Oceaan.

Uit het rapport blijkt dat het herstel van de gemiddelde belastingquote in Azië-Pacific in 2021 zwakker was dan in andere regio's. De gemiddelde belastingquote in Azië en de Stille Oceaan steeg met 0,2 procentpunt (procentpunt) tot 19,8%, na een daling met 0,9 procentpunt in 2020. De gemiddelde belastingquote in de OESO steeg met 0,6 procentpunt tot 34,1% in 2021, terwijl het gemiddelde voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met 0,8 procentpunt steeg tot 21,7%.

De belastingquote in de regio Azië-Stille Oceaan varieerde van 9,7% in de Democratische Volksrepubliek Laos tot 36,6% in Nauru in 2021. Tussen 2020 en 2021 steeg de belastingquote in 7 economieën met ten minste 1 procentpunt, terwijl deze in 5 economieën met meer dan 1 procentpunt daalde (figuur 1).


Mots clés

Articles recommandés

Notariële akten digitaal ondertekenen? Vanaf 8 april is het mogelijk!

De illusie van de miljonairstaks

Begrip van veronderstelde belastingregimes door het laatste OECD-rapport