Wat verandert er in België op 1 augustus 2023 ?

Augustus belooft vol veranderingen te zijn voor de Belgen in verschillende domeinen. Sommigen zullen kunnen profiteren van aantrekkelijkere spaarrentes, terwijl anderen zich moeten houden aan een strenger belastingregime of een nieuwe verkeersregel. Tot slot zullen de Brusselaars de kans krijgen om hun huis tegen een lagere kostprijs te renoveren dankzij een lening met lage rente.

Of het nu gaat om spaarrente, mobiliteit, belastingen of huisvesting, hier is een overzicht van wat u te wachten staat vanaf dinsdag 1 augustus.

Spaarrente: meerdere banken verhogen hun aanbiedingen

Klanten van verschillende banken zullen vanaf 1 augustus profiteren van gunstigere rentetarieven op hun gereglementeerde spaarrekeningen. Dit geldt met name voor:

  • BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello Bank! die het basistarief en de trouwpremie op hun gewone spaarrekeningen zullen verhogen.
  • ING België, die ook het basistarief en de trouwpremie op hun spaarrekeningen zal herzien, met name op de ING Spaarrekening en de ING Spaar Tempo.
  • Beobank, die een basistarief en een trouwpremie van 0,45% zal aanbieden op hun gewone spaarrekening, evenals verhogingen op hun andere spaarrekeningen.
  • KBC en CBC, die ook het basistarief en de trouwpremie op hun Start2Save, Start2Save4 en gewone spaarrekeningen zullen verbeteren.

Mobiliteit: een nieuwe regel voor prioritair verkeer

Vanaf 1 augustus kunnen prioritaire voertuigen (ambulances, brandweer, politie, enz.) een blauw knipperlicht zonder sirene gebruiken wanneer ze zonder urgentie rijden. Deze maatregel heeft tot doel de veiligheid van weggebruikers en hulpverleners te verbeteren bij ongevallen of incidenten.

Belastingen: een strenger regime voor onderzoek en ontwikkeling

De regels voor het verkrijgen van een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoek en ontwikkeling zullen vanaf 1 augustus worden aangescherpt. Werkgevers die onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten hebben, moeten deze nu bij het Belspo (Federale Wetenschapsbeleid) registreren vóór de startdatum van het project. Deze voorwaarde is noodzakelijk om vrijstelling te krijgen van 80% van de bedrijfsvoorheffing.

Huisvesting: lage renteleningen in Brussel

Eigenaren en huurders in het Brussels Gewest kunnen vanaf 1 augustus profiteren van een lening met een lage rente voor woningrenovatie. Deze lening is bedoeld om renovatiewerkzaamheden te stimuleren die gericht zijn op het verbeteren van de energieprestaties, toegankelijkheid, gezondheid of veiligheid van woningen. Het leningbedrag kan variëren tussen 500 en 25.000 euro, afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van het huishouden.

Mots clés

Articles recommandés

Inschrijving van werkende vennoten en helpers in de Kruispuntbank van Ondernemingen

Twee derde van de woningen wordt door hun eigenaar bewoond