Wat zijn de voordelen van e-procurement?

Elektronische inkoop (beter bekend als e-procurement) wordt een significant onderdeel van moderne bedrijfspraktijken, en het belang ervan neemt alleen maar toe. In feite projecteert Verified Market Research dat de wereldwijde markt voor inkoopsoftware tegen 2028 €8,6 miljard waard zal zijn. Hier bespreken we de belangrijkste voordelen van e-procurement en waarom het zo essentieel wordt voor organisaties om deze technologie te adopteren.


Efficiëntie en kostenbesparing

E-procurementsystemen creëren verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen voor bedrijven van alle groottes. Lange manuele taken worden geautomatiseerd, waardoor de werking van een bedrijf verbetert.

Een aanhoudende uitdaging kan het zorgvuldige proces van documentmatching zijn. Bijvoorbeeld, orderbevestigingen ontvangen van leveranciers nadat inkooporders zijn verstuurd. Dit proces, hoewel essentieel, kan tijdrovend zijn. Hoewel uw documenten meestal overeenkomen, kunnen er discrepanties zijn die snelle actie vereisen. Dit houdt meestal in dat de leverancier gecontacteerd moet worden voor een oplossing.

Bevestigingscontroleprocessen kunnen middelen afleiden van andere belangrijke taken. Een digitale, geautomatiseerde oplossing zou dit bevestigingsproces kunnen automatiseren en bedrijven waarschuwen wanneer ingrijpen nodig is. Zo'n oplossing stroomlijnt de inkoop en pakt een langdurige uitdaging aan.


Toegenomen transparantie en verantwoording

Alle partijen kunnen profiteren van toegenomen transparantie en verantwoording dankzij e-procurement.

Realtime toegang tot inkoopgegevens betekent dat belanghebbenden de volledige inkoopcyclus kunnen bekijken. Evenzo bevatten veel toonaangevende e-procurementplatforms functies die bedrijven in staat stellen om compliance-controles te automatiseren. Bedrijven hebben daardoor de gemoedsrust dat ze voldoen aan de laatste regelgeving en, met systemen die zichtbaarheid bieden in het inkoopproces, maakt dit betere tracking en auditing van transacties mogelijk.

Bovendien bevordert verbeterde tracking en monitoring van leveranciersprestaties verantwoording en stelt bedrijven in staat om onderprestaties sneller op te sporen en problemen aan te pakken.


Verbeterd leveranciersrelatiebeheer

E-procurement kan leveranciersrelaties verbeteren. Communicatie wordt vereenvoudigd en de automatisering van voorheen manuele taken geeft inkoopmanagers meer tijd om zich te richten op het opbouwen en onderhouden van relaties.

E-procurementplatforms vergemakkelijken interacties tussen voorkeursleveranciers en klanten via biedingen, inkooporders en facturen. Bovendien kunnen bedrijven door verbinding te maken met een gecentraliseerde leveranciersdatabase, zoals het Crossnet-netwerk van Unifiedpost Group, efficiënter zijn dan ooit tevoren.

Via de e-procurementoplossing van Unifiedpost Group kan één consistente, geautomatiseerde workflow van inkoop tot betaling worden gecreëerd, ongeacht het kanaal, protocol of de technologie van de leverancier.

De voordelen hiervan kunnen alleen worden gerealiseerd wanneer zowel een bedrijf als zijn leveranciers gezamenlijk technologieën zoals e-facturering adopteren, om hun processen te moderniseren. We pakken 'Hoe u uw leveranciers kunt overtuigen om e-facturering te adopteren' hier aan.


Datagedreven besluitvorming

Dankzij de transparantie die moderne oplossingen creëren, kan het inkoopproces worden geanalyseerd door gegevens. Dit kan onder meer de bestedingspatronen van een bedrijf of de kwaliteit van goederen of diensten die ze van een bepaalde leverancier ontvangen, omvatten.

Leveranciersprestaties kunnen worden bijgehouden als onderdeel van deze analyse, en dit stelt bedrijven in staat om productievere onderhandelingen met hun leveranciers te voeren en beter geïnformeerde beslissingen te nemen.

Bovendien resulteert toegang tot uitgebreide inkoopanalyses en rapportage in het vaker spotten van kostbesparende mogelijkheden.

De gegevens die beschikbaar zijn dankzij e-procurementsystemen kunnen een bedrijf efficiënter en winstgevender maken in hun operaties.


Onze oplossingen

Verken het e-procurementaanbod van Unifiedpost Group en profiteer van een gestroomlijnde, geautomatiseerde oplossing.

Creëer één consistent digitaal supply chain-proces waarmee u uw bestaande ERP-systeem of boekhoudsoftware kunt behouden en profiteer van één naadloze samenwerkingsworkflow.

Neem contact met ons op om meer te ontdekken over hoe we uw bedrijf kunnen helpen de volgende stap te zetten.


Bronnen

https://www.verifiedmarketresearch.com/product/procurement-software-market/

https://www.techtarget.com/searchcio/definition/e-procurement

Mots clés