1 Belg op 3 heeft regelmatig nachtmerries over zijn/haar manager

Vorige maand onthulde StepStone dat de professionele relaties in België te lijden hadden sinds het begin van de COVID-crisis. Nu deelt de Belgische jobsite verdere data over de impact op het mentaal welzijn. Zo heeft 1 op 3 werknemers last van nachtmerries door toedoen van hun baas, een stijging ten opzichte van 23% in 2019. Een alarmerende 31% heeft al hulp gezocht voor hun mentale gezondheid – bijna een verdubbeling in vergelijking met de 16% in 2019 – terwijl eenzelfde aantal werknemers al ontslag heeft genomen vanwege een slechte relatie.

Met deze studie met meer dan 2000 respondenten wil StepStone nieuwe inzichten verschaffen en de aandacht vestigen op het welzijn van werknemers en managers, om zo de relatie tussen beide in kaart te brengen en te begrijpen.

_
GRH, Emploi, formation F.F.F. 4 op 10 werknemers in België zegt dat relatie met hun manager verslechterd is tijdens de covidpandemie

3 op de 4 werknemers willen een andere manager

In januari 2022 toonde een studie van StepStone dat 40% van de werknemers vindt dat de relatie met hun manager verslechterd is sinds COVID, en dat de belangrijkste redenen hiervoor zijn: een gebrek aan steun van hun manager (volgens 58%), een gebrek aan beloningen (52%) & meer stress door hun manager (46%).

Op de vraag of zij een andere manager wilden, bevestigde nu maar liefst 74% van alle ondervraagde werknemers dat zij dit zouden willen. De drie belangrijkste redenen waren:

  1. Ze houden niet van zijn/haar managementstijl (volgens 64%)
  2. Ze vertrouwen hun manager niet (volgens 62%)
  3. Ze hebben het gevoel dat hun manager niet iedereen gelijk behandelt (volgens 58%)
  4. Ze vinden dat hun manager het niet verdient om manager te zijn (volgens 55%)
  5. Ze hebben geen goede professionele relatie met hun manager (volgens 49%). De reden van een slechte persoonlijke relatie werd door 22% genoemd.

Wat de persoonlijke relatie betreft, zei 47% van de werknemers dat zij “gewoon collega’s” zijn met hun leidinggevende, terwijl 6% hen als vrienden zou beschouwen en 17% een hekel heeft aan hun leidinggevende op persoonlijk vlak. De overige 30% zei geen duidelijke relatie te hebben met hun leidinggevende. Bovendien zei 45% van de werknemers dat ze actief zouden proberen te vermijden om hun manager buiten de werkplek te zien. Slechts 6% van de managers zei hetzelfde.

Slechte relaties hebben invloed op welzijn: nachtmerries en zoeken naar mentale hulp stijgen ten opzichte van 2019

Het hoeft niet te verbazen dat een slechte professionele of persoonlijke relatie tussen werknemers en managers kan leiden tot een negatief effect op het geestelijk welzijn:

  • 33% van alle ondervraagde werknemers zei regelmatig last te hebben van nachtmerries als gevolg van de relatie met hun manager.
  • 31% zei dat ze al hulp hadden gezocht voor hun geestelijke gezondheid en welzijn, als gevolg van deze relatie.

In vergelijking met de resultaten van 2019 zijn deze aantallen aanzienlijk gestegen (23%heeft last van nachtmerries en 16% heeft hulp gezocht voor zijn/haar geestelijke gezondheid).

Mogelijke redenen voor deze stijging zijn de toename van het aantal werknemers dat zegt een slechtere relatie te hebben sinds de COVID, en een groter bewustzijn over het onderwerp sinds de gezondheidscrisis, waarbij werknemers meer uitgesproken zijn, vergeleken met twee jaar geleden.

1 op de 3 heeft zijn/haar job al opgezegd vanwege de manager

Helaas kan het hebben van een slechte relatie ook gevolgen hebben voor andere aspecten van het persoonlijke en professionele leven:

  • Bijna een op de vijf (17%) van de ondervraagde werknemers heeft al gevraagd om van team te veranderen binnen hun bedrijf, specifiek vanwege een slechte relatie met hun manager.
  • Een op de drie (31%) zei dat ze om dezelfde reden al ontslag hadden genomen.

In vergelijking met de resultaten van het onderzoek van 2019 is dit laatste aantal gedaald – van 40% die zijn/haar job had opgezegd door deze reden in 2019 tot 31% in 2022.

Een mogelijke verklaring voor deze daling van het aantal ontslagnemingen kan worden gevonden in de COVID-crisis, waarbij veel werknemers de voorkeur geven aan jobzekerheid boven de onzekerheid van het starten van een nieuwe loopbaan.

Methodologie

StepStone heeft deze studie in november 2021 voltooid. Onze analisten hebben de gegevens gescreend om ervoor te zorgen dat zowel de weergave als de geldigheid van de antwoorden van de respondenten accuraat zijn.

In totaal werden er 2.031 ingevulde enquêtes ingediend in het Nederlands, Frans en Engels. Onder hen waren 1.731 werknemers en 244 managers.

Mots clés