Aanpassing van de formulieren aankondiging en betekening van collectief ontslag

In uitvoering van het advies nr. 2.395 van de Nationale Arbeidsraad van 19 december 2023 werden de formulieren “aankondiging” en “betekening” van een collectief ontslag aangepast. Deze formulieren zijn terug te vinden op onze website over collectief ontslag en zijn ook beschikbaar via de website www.herstructureringen.be.

In het modelformulier “aankondiging van het collectief ontslag” werd een vak toegevoegd waarin de werkgever wordt gevraagd mee te delen of hij kennis heeft van de aanbeveling nr. 28 van de Nationale Arbeidsraad van 17 december 2019.

In het modelformulier “betekening van het collectief ontslag” werd een vak toegevoegd waarin de werkgever wordt gevraagd mee te delen of hij de aanbeveling nr. 28 heeft nageleefd tijdens de informatie- en consultatieprocedure.

Op die manier zullen ook cijfers worden verzameld over het aantal werkgevers dat de aanbeveling nr. 28 heeft nageleefd.

De aanbeveling nr. 28 is een aanbeveling van de sociale partners binnen de Nationale Arbeidsraad die gericht is aan de paritaire comités en de ondernemingen op het vlak van de herstructureringen. Deze aanbeveling heeft tot doel de kwaliteit te verbeteren van de besprekingen tussen de werkgever en de werknemersvertegenwoordigers in geval van een onderneming in herstructurering, en dit in het belang van alle betrokken partijen.

Meer precies worden twee aanbevelingen geformuleerd:

  1. aanbeveling voor een kwalitatieve en efficiënte informatie-consultatie
  2. aanbeveling met betrekking tot de mee te delen informatie met betrekking tot mede-contractanten (onder meer onderaannemers, dienstverleners).

Mots clés

Articles recommandés

Reflectie en handelwijzen voor de inkorting van de werkweek

Loonkost per gepresteerd uur steeg vorig jaar met 9,1%

Verhoging van het bedrag van de mobiliteitsvergoeding