Belastingfraude en witwassen: overdracht van dossiers en vooruitzichten op regularisatie

Witwassen van fiscale fraude: overdracht van dossiers aan het parket

Volgens het rapport 2023 van de CFI is het bedrag van de dossiers die aan het parket zijn overgedragen vanwege ernstige aanwijzingen voor witwassen van geld afkomstig van belastingfraude bijzonder hoog. Sommige van deze dossiers hebben betrekking op repatriëring van niet-aangegeven kapitaal, waarvoor een gedeeltelijke regularisatie heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld een DBV bis).

Verschillende van deze dossiers betreffen zeer vermogende families die fondsen hebben gerepatrieerd waarvan de fiscale conformiteit in twijfel is getrokken. Deze fondsen bleken, tijdens de uitoefening van de “look back” door de banken (volgens de circulaire van de NBB van 8 juni 2021), waarschijnlijk bezoedeld te zijn door aanzienlijke fiscale achterstanden. Als gevolg hiervan hebben de banken deze fondsen aangegeven bij de CFI, die bepaalde dossiers aan het parket heeft overgedragen.

Groot probleem: het gebrek aan mankracht. Uit een recent artikel van Trends Kanaal Z, van de hand van Sébastien Buron en Pierre-Henri Thomas, blijkt dat slechts 10% van de door de CFI overgedragen dossiers leidt tot het openen van een onderzoek door het Openbaar Ministerie, wegens gebrek aan voldoende middelen.


Regularisatie: een doodlopende weg?

Sinds 2024 is het niet meer mogelijk om een beroep te doen op een DBV quater. De CFI heeft in haar rapport 2023 benadrukt dat zij bijzonder alert zal zijn op de aangiftegevolgen van deze afwezigheid van een procedure.

Wat kunnen houders van niet-aangegeven kapitaal doen om hun fiscale situatie te regulariseren en strafrechtelijke vervolging te voorkomen?

Een aangifte bij de procureur

In 2023 heeft de minister van Financiën voor de Commissie Financiën verklaard dat vanaf 2024 personen die hun fiscaal verjaard kapitaal willen regulariseren dit kunnen doen door een aangifte te deponeren bij de procureur, die vervolgens een uitgebreide transactieprocedure kan starten.

Deze oplossing lijkt echter weinig realistisch.

Het Openbaar Ministerie is niet bedoeld om een loket voor fiscale en strafrechtelijke regularisatie te worden. In de praktijk weigeren de parken en de SIOD over het algemeen deze dossiers te behandelen, in afwachting van een nieuwe duidelijke instructie. Deze situatie werd bevestigd door getuigenissen van fiscalisten die onlangs in De Tijd werden vermeld.

Een kafkaëske situatie

Terwijl we zes maanden geleden de honderdste verjaardag van Kafka's overlijden vierden, is het duidelijk dat zijn erfenis brandend actueel blijft in de kronkels van de fiscale regularisatie.


Hoop voor de toekomst?

Hopelijk neemt de nieuwe regering, mogelijk onder Arizona-coalitie, een nieuwe regularisatieprocedure aan. Een dergelijke maatregel is essentieel om houders van niet-aangegeven kapitaal een legale en transparante uitweg te bieden, terwijl tegelijkertijd de strijd tegen witwassen en belastingfraude wordt versterkt.


Conclusie

Tussen overdracht van dossiers aan het parket en afwezigheid van duidelijke regularisatie blijft het beheer van niet-aangegeven kapitaal een grote uitdaging. Een snelle hervorming is onmisbaar om een oplossing te bieden voor deze juridische leegte, met behoud van de naleving van fiscale en strafrechtelijke verplichtingen.

Mots clés

Articles recommandés

Waarom de forfaitaire VAA’s absoluut niet mogen worden afgeschaft!

Financiering van terrorisme - update van de nationale lijst …

Nieuw regeerakkoord in Vlaanderen