Belastingkrediet voor de fietskilometervergoeding

De ministerraad van 26 mei 2023 keurt op voorstel van minister van Financiën Vincent van Peteghem ontwerpamendementen goed bij de wet betreffende diverse fiscale bepalingen en het belastingkrediet voor de fietskilometervergoeding toegekend in toepassing van cao nr. 164.

Vrijstelling

Het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer wordt bevorderd door het vrijstellen van het voordeel van alle aard dat voortkomt uit het ter beschikking stellen van fietsaccessoires, en de terugbetaling van de vaste kosten voor een deelfietsabonnement dat wordt gebruikt voor woon-werkverkeer wordt vrijgesteld. Het maximale bedrag van de fiscale vrijstelling van de fietsvergoeding wordt verhoogd tot 0,32 euro/km vanaf mei 2023. Dit bedrag wordt verder verhoogd tot 0,34 euro/km vanaf 2024.

Belastingkrediet

Er wordt een belastingkrediet ingevoerd ter compensatie van de gestegen kosten voor werkgevers door de uitbreiding van de fietsvergoeding over meerdere sectoren als gevolg van de aanvullende cao nr. 164 van 24 januari 2023. Daarnaast wordt er een belastingkrediet ingevoerd ter compensatie van werkgevers die vrijwillig het bedrag van de toegekende fietsvergoeding verhogen. De belastingkredieten zijn tijdelijk en gelden voor fietsvergoedingen toegekend voor woon-werkverplaatsingen met de fiets afgelegd tussen 1 mei 2023 en 31 december 2024.

De ontwerpamendementen worden ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

Bron: Ministerraad van 26 mei 2023

Mots clés

Articles recommandés

Focus op het ondernemingsverslag 2023 van de NBB

Vragen en antwoorden over de herziene richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD)