Btw-Comité: allesomvattende actualisatie

De Europese Commissie publiceerde zonet op de website ‘Belastingen en douane-unie’ een actualisatie van een hele reeks documenten betreffende de activiteiten van het Btw-Comité, dat werd opgericht naar aanleiding van artikel 398 van de btw-richtlijn (richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde) om een uniforme toepassing van de btw-richtlijnen te bevorderen.

  • Agenda, werkdocumenten en verslaggeving van vergaderingen;
  • Adviesvragen van de lidstaten;
  • Mededelingen van de lidstaten;
  • Richtlijnen die voortvloeien uit de vergaderingen van het Btw-Comité, en dit tot op 8 januari 2019. Dit document dient samen met de inhoudstafel te worden doorgenomen, opgemaakt in een Excel-file die de bemerkingen aan de voornoemde artikelen koppelt en eveneens op de website van het DG TAXUD werd gepubliceerd;
  • Verplicht toepassingsgebied, conform artikel 397 van de Btw-richtlijn.


Aandachtspunt: hou er rekening mee dat de richtlijnen die worden gepubliceerd door het Btw-Comité, dat is samengesteld uit vertegenwoordigers van de lidstaten en de Commissie, slechts aanbevelingen zijn van een raadgevend comité. Uiteraard is het aan te bevelen hier rekening mee te houden, en de gebruiksvriendelijke actualisatie door te nemen. De aanbevelingen zijn echter geen officiële vertaling van het gemeenschapsrecht en zijn dan ook niet noodzakelijk goedgekeurd door de Europese Commissie. Zij zijn niet gebonden aan de Europese Commissie of aan de lidstaten die hiervan mogen afwijken.


Bron: Europese Commissie - https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/vat-committee_en

Mots clés