CBN-ontwerpadvies : raadpleging !

Dit ontwerpadvies Boekhoudkundige verwerking van fusies tussen vennootschappen is een actualisatie van CBN-advies 2009/6 en licht de wijzigingen toe die werden doorgevoerd door het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, waaronder het verdwijnen van het kapitaalbegrip in bepaalde vennootschapsvormen.


Naar aanleiding van de aanneming van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (hierna: WVV), wenst de Commissie voor boekhoudkundige normen haar adviezen inzake fusies bij te werken om zo rekening te houden met, enerzijds, de schrapping van het kapitaalbegrip bij de coöperatieve en besloten vennootschappen en, anderzijds, de invoering van een regeling voor fusies van verenigingen en stichtingen gebaseerd op de regeling die toepasbaar is op vennootschappen.


Hoewel het toepassingsgebied van de wetgeving over fusies alle vennootschappen met rechtspersoonlijkheid omvat, richt onderhavig advies zich voornamelijk op kwesties die naar boven kunnen komen door fusies tussen de meest courante vennootschapsvormen die onder het Belgisch recht vallen (naamloze vennootschappen en besloten vennootschappen). Dit advies zal later worden aangevuld met adviezen betreffende grensoverschrijdende fusies, fusies tussen verenigingen en stichtingen alsook andere reorganisatievormen1.

Bovendien wordt enkel de fusie door overneming behandeld aangezien deze fusievorm zowel vennootschapsrechtelijk als boekhoudrechtelijk als voorbeeld dient voor de andere fusievormen.


In onderhavig advies die vervangt CBN-advies 2009/6 wordt er eerst een definitie gegeven van fusies door overneming en wordt het continuïteitsprincipe toegelicht door middel waarvan fusies tot stand komen. Verschillende specifieke gevallen, die voornamelijk de belangrijkste uitzonderingen uitmaken op het continuïteitsprincipe, worden vervolgens toegelicht aan de hand van een aantal voorbeelden.


>>> Reageren op dit ontwerpadvies kan tot en met donderdag 8 april 2021.


Bron: CBN - ontwerpadvies - CBN-advies 2020/XX – Boekhoudkundige verwerking van fusies tussen vennootschappen - van 18 november 2020


Mots clés