Circulaire 2021/C/17 betreffende de terbeschikkingstelling van personeel door bepaalde publiekrechtelijke lichamen om vaccinatiecentra van het nodige personeel te voorzien

De Algemene Administratie van de Fiscaliteit – Belasting over de toegevoegde waarde publiceerde op 25/02/2021 de Circulaire 2021/C/17.

Deze circulaire betreft de btw-belastingplicht van bepaalde publiekrechtelijke lichamen ten aanzien van de terbeschikkingstelling van personeel om vaccinatiecentra van het nodige personeel te voorzien in de strijd tegen de COVID-19-pandemie.


I. Inleiding

Voor een omstandige toelichting bij de btw-belastingplicht van publiekrechtelijke lichamen wordt verwezen naar circulaire AAFisc nr. 42/2015 (nr. E.T.125.567) van 10.12.2015, die tevens aan de hand van enkele toepassingsgevallen waarmee deze publiekrechtelijke lichamen vaak worden geconfronteerd, werd verduidelijkt middels circulaire 2017/C/91 van 22.12.2017 betreffende praktische toepassingsgevallen inzake de belastingplicht van publiekrechtelijke lichamen.

De belastingplicht van hulpverleningszones wordt toegelicht middels btw-beslissing nr. E.T.128.051 van 14.12.2015.

Thans stelt zich de vraag of een publiekrechtelijk lichaam wordt aangemerkt als een btw-belastingplichtige wanneer het personeel ter beschikking stelt van vaccinatiecentra in de strijd tegen de Covid-19-pandemie.


II. Terbeschikkingstelling personeel door steden, gemeenten, OCMW's en hulpverleningszones om vaccinatiecentra van het nodige personeel te voorzien

In het kader van een snelle en efficiënte toediening van de Covid-19-vaccins aan de bevolking werden door de bevoegde overheden vaccinatiecentra opgericht in strijd tegen de Covid-19-pandemie.

In de praktijk stellen vele steden, gemeenten en OCMW's leden van hun personeel ter beschikking van die vaccinatiecentra.

Gelet op deze bijzondere omstandigheden wordt aanvaard dat de terbeschikkingstelling van personeel door een stad, een gemeente of een OCMW om een vaccinatiecentrum van het nodige personeel te voorzien in de strijd tegen de Covid-19-pandemie geen aanleiding geeft tot (potentiële) concurrentieverstoring in de zin van artikel 6, tweede lid, van het Btw-Wetboek.

Deze overheden dienen bijgevolg geen btw te heffen over de personeelskosten die ze in dat kader in rekening brengen.

Hetzelfde geldt, mutatis mutandis, voor het personeel dat door een hulpverleningszone ter beschikking zou worden gesteld van een vaccinatiecentrum.


Bron: Fisconetplus

Mots clés

Articles recommandés

Circulaire 2021/C/71 over de vergoedingen toegekend aan het medisch personeel in de vaccinatiecentra

Corona: Vrijwilligers vaccinatiecentra

BTW en vaccinatiecentra...