De accountant als beschermer van bedrijfsdata

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, kortweg NBA, wil met het What/If-programma aan de Nederlandse accountants laten zien hoe technologie hun beroep kan veranderen. Niet dat zij in een kristallen bol kunnen kijken, maar ze willen vooral de interesse bij accountants aanzwengelen. Zo organiseerden ze onlangs een interactieve sessie over “De strijd om de bedrijfsdata” met Nart Wielaard, auteur van de besteller ‘Wij zijn Big Data’, Martin de Bie, adviseur innovatie bij 216 Accountants, Alexander Leppink (BDO) en Lucas Hoogduin (KPMG).

Het lijkt wel of plots heel de wereld geïnteresseerd is in de bedrijfsdata. Of om de woorden van Leppink te gebruiken: “Data is the new oil. It’s only useful when it’s refined!” Het raffineren van al die data uit verschillende bronnen is op zich al een grote uitdaging. In het hele verhaal mag de ondernemer zelf niet ontbreken, want hij zou eigenlijk de eigenaar moeten zijn van zijn bedrijfsdata. Hij zou in de cockpit moeten zitten om te bepalen welke derde partij hij toegang verleent tot bepaalde bedrijfsgegevens.

Deze taak zou hij ook aan zijn accountant kunnen overlaten, die bij uitstek zijn vertrouwenspersoon is. Of zoals Jürgen Ingels, Techondernemer en -investeerder, het in een eerder verschenen blogartikel omschrijft: “De boekhouder wordt eigenlijk een datahouder. De datahouder is dan verantwoordelijk voor alle (vertrouwelijke) data, zowel financiële data, operationele data als HR-data.”

De accountant kan de verzamelde info vertalen naar nieuwe inzichten voor de ondernemer, zodat die op zijn beurt betere beslissingen kan nemen. Hier ligt de meerwaarde. Door verschillende bronnen te koppelen krijgt de accountant een mooie 360° view van zijn klant. Zo kan je bijvoorbeeld betere cash-flows prognoses maken, een onderneming benchmarken ten opzichte van zijn concurrenten of heel wat data-gedreven voorspellingen maken.

Het blijft wel een uitdaging om al die data te beveiligen. Ook hier kan de accountant een centrale rol spelen. Er zou ook dringend een regelgeving moeten komen om die bedrijfsdata beter af te schermen. Misschien kan het ITAA, in samenwerking met de andere Europese beroepsinstituten voor accountants, een protocol opstellen. Dat protocol moet duidelijk omschrijven voor welke doeleinden bedrijfsdata mogen gebruikt worden. Soms is het niet altijd duidelijk wie de data te zien krijgt, omdat er achterliggend heel wat software aan elkaar gekoppeld wordt door API’s.

Tijdens het webinar werd het nieuws bekendgemaakt dat Exact Unit 4 overneemt. Unit 4 is ook in België actief met o.a. de boekhoudsoftware Venice. Recent was er nog de overname van Yuki door Visma. Achter Visma en Exact zitten grote investeringsgroepen. “En wat als Google komt aankloppen bij die grote investeringsgroepen?”, was de bedenking van Martin de Bie.

Tja, dan…

Bron: Linkedin


Mots clés