De Brusselse regering creëert een noodhulpfonds voor de cultuursector die afhangt van de COCOF

De gezondheidscrisis die veroorzaakt is door de verspreiding van het coronavirus, heeft alle activiteitensectoren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hard getroffen. Een daarvan is de cultuursector, die een zware economische en sociale tol heeft betaald. Afgelaste en uitgestelde evenementen, activiteiten die stil lagen, enz. Het waren lange lockdownmaanden voor de structuren en werknemers in deze sector. Het is nog koffiedik kijken wat de versoepeling van de lockdown zal meebrengen, want de veiligheidsmaatregelen zijn nog steeds van kracht en er moet rekening gehouden worden met de angst bij het publiek om opnieuw culturele plaatsen te bezoeken.


De regering van de Franstalige Brusselaars heeft allerlei steunmaatregelen genomen voor deze activiteitensector die essentieel is voor de tewerkstelling, maar ook voor de sociale, economische en toeristische aantrekkingskracht van het gewest.


Zo komt er een bijzonder fonds ter waarde van 1,2 miljoen euro voor de culturele spelers die afhangen van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF). Dat fonds kan hen onder bepaalde voorwaarden een bijzondere subsidie toekennen. Die bedraagt maximaal 4.000 euro en kan gebruikt worden om tot een bedrag van 2.000 euro allerlei kosten te dekken, die normaal betaald zouden worden met de inkomsten die door de crisis verloren zijn gegaan. De subsidie kan ook tot 2.000 euro kosten dekken die aangegaan werden om de activiteiten herop te starten of voort te zetten tijdens de lockdown. Daarmee kan tegemoet gekomen worden in de kosten om de gezondheid van de werknemers en deelnemers te beschermen.


Deze uitzonderlijke subsidie kan ook en vooral dienen om artistieke prestaties te bekostigen. Veel artiesten zijn namelijk zonder werk gevallen en hebben in de komende maanden maar weinig vooruitzicht op werk. Dit is dus het moment om de culturele verenigingen te steunen, zodat zij artistieke prestaties die door de lockdown afgezegd moesten worden, kunnen betalen of zodat zij nu de lockdown afgebouwd wordt, een beroep kunnen doen op de diensten van artiesten”, aldus Brussels Minister-President Rudi Vervoort, die in de COCOF bevoegd is voor cultuur.


De culturele spelers krijgen twee weken tijd om een aanvraag in te dienen bij de diensten voor culturele en socioculturele aangelegenheden van de COCOF. Zij kunnen daarvoor gebruik maken van een vereenvoudigd formulier dat beschikbaar is op de volgende website https://ccf.brussels/fonds-special-durgence-pour-les-operateurs-culturels-relevant-de-la-cocof/. De uitzonderlijke subsidie zal in de zomer worden uitbetaald.


Deze beslissing hangt samen met de maatregel om de verenigingen hun toegekende subsidies voor afgelaste of uitgestelde evenementen te laten behouden. Volgens Rudi Vervoort “is deze flexibele aanpak nodig om de organisaties te helpen in deze bijzondere tijden op een andere manier te zorgen voor cultuur, zonder dat de artistieke dienstverleners moeten inboeten aan middelen en zonder dat de banen in de sector op de helling komen te staan.“ De COCOF heeft deze beslissing verlengd tot 31 december 2020.


Ter herinnering: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest trekt ook 2.000 euro uitzonderlijke steun uit voor vzw’s in de Brusselse culturele en creatieve sector die geen middelen hebben gekregen uit de bijzondere fondsen van de Franse of Vlaamse Gemeenschap. Aanvragen kunnen tot 15 juli worden ingediend via de websitewww.premiecovid.brussels.


Tot slot heeft de Brusselse regering beslist om een fonds van vijf miljoen euro aan te leggen voor de cultuurwerkers. Dat fonds krijgt momenteel operationeel vorm. Binnenkort zal het mogelijk zijn om online aanvragen in te dienen.


Bron: Rudi Vervoort

Mots clés

Articles recommandés

Alles wat u moet weten over nieuw vastgoed in 2025

Registratie van de onderhandse woninghuurovereenkomsten …

Wijzigingen per 1 januari 2025 in België: fiscaliteit, sociaal, economisch en veiligheid, de synthese!