De EU onthult haar nieuwe fiscale zwarte lijst !!!


11 landen blijven op de lijst van niet‑coöperatieve jurisdicties op belasting­gebied. Volgende actualisering ? februari 2025 !

Achtergrond

De EU-lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belastinggebied is een van de manieren waarop de EU belastingontduiking en -ontwijking bestrijdt.

Op de lijst staan landen die de door hen gedane toezeggingen om aan de criteria inzake goed fiscaal bestuur te voldoen, niet zijn nagekomen binnen een bepaalde termijn.

Ook landen die weigeren aan de criteria te voldoen komen op de

Welke landen staan op de lijst?

Op 8 oktober 2024 nam de Raad conclusies aan over de EU‑lijst van jurisdicties die niet‑coöperatief zijn op belastinggebied. Er staan 11 landen op de lijst.

De lijst wordt officieel op de dag van bekendmaking in het Publicatieblad.



Welke landen worden geschrapt met deze update ?

De Raad heeft Antigua en Barbuda geschrapt van de EU-lijst van rechtsgebieden die niet-coöperatief zijn op belastinggebied. De EU-lijst telt nu 11 jurisdicties:

In oktober 2023 werd Antigua en Barbuda, na een negatieve beoordeling van het Mondiaal Forum van de OESO in verband met de uitwisseling van inlichtingen op verzoek, opgenomen in de EU-lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belastinggebied. Naar aanleiding van wijzigingen in de toepasselijke regels in het land heeft het Mondiaal Forum het een aanvullende evaluatie toegezegd, die binnenkort plaatsvindt. In afwachting van het resultaat van die evaluatie is Antigua en Barbuda opgenomen in het desbetreffende deel van bijlage II.

Daarnaast hebben twee rechts­gebieden die reeds lang op de lijst staan, namelijk Fiji en Palau, veelbelovende stappen gezet om aan de criteria te voldoen. Op basis daarvan is hun vermelding aangepast.

Document over de stand van zaken (bijlage II)

Naast de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties keurde de Raad ook het gebruikelijke document over de stand van zaken (bijlage II) goed. Daarin wordt beschreven hoe de samenwerking tussen de EU en haar internationale partners verloopt, en welke toezeggingen deze landen hebben gedaan om hun wetgeving aan te passen aan de normen voor goed fiscaal bestuur.

Doel van het document is om constructieve inspanningen te erkennen en coöperatieve jurisdicties verder aan te sporen om de beginselen van goed fiscaal bestuur toe te passen.

Twee jurisdicties, Armenië en Maleisië, zijn hun toezeggingen nagekomen door een schadelijke belastingregeling te wijzigen, en zullen uit het document over de stand van zaken worden geschrapt.

In het licht van recente garanties heeft Vietnam meer tijd gekregen om zijn toezegging inzake verslaglegging per land na te komen. Het zal bij de volgende actualisering, in februari 2025, opnieuw worden beoordeeld.

Meer weten

De EU-lijst van jurisdicties die niet-coöperatief zijn op belasting­gebied werd in december 2017 opgesteld. De lijst maakt deel uit van de externe EU-strategie voor belasting­heffing, en heeft tot doel wereldwijd goed fiscaal bestuur te bevorderen.

Jurisdicties worden beoordeeld aan de hand van een reeks door de Raad bepaalde criteria. Het gaat om fiscale transparantie, eerlijke belasting­heffing en de toepassing van internationale normen ter voorkoming van grondslag­uitholling en winst­verschuiving.

De voorzitter van de Groep gedragscode voert waar nodig politieke en procedurele dialogen met bevoegde internationale organisaties en jurisdicties.

De lijst is geen statisch gegeven. Sinds 2020 werkt de Raad hem tweemaal per jaar bij. De volgende actualisering staat gepland voor februari 2025.

De lijst staat in bijlage I bij de Raads­conclusies over de EU‑lijst van jurisdicties die niet coöperatief zijn op belasting­gebied. Bijlage II is een "document over de stand van zaken", waarin wordt aangegeven welke coöperatieve jurisdicties hun belasting­beleid (of hun inspanningen om samen te werken) verder hebben verbeterd.

De besluiten van de Raad worden voorbereid door de Groep gedragscode van de Raad, die ook toeziet op belasting­maatregelen in de EU-lidstaten. De Groep gedragscode werkt nauw samen met internationale organen zoals het forum schadelijke belasting­maatregelen van de OESO om goed fiscaal bestuur wereldwijd te bevorderen.

Verwante documenten

Mots clés

Articles recommandés

Vereenvoudigde aangifte : nieuwe circulaire 2024/C/76

Focus on Europa's nieuwe digitale grenssysteem