De invoer van ijzer- en staalproducten uit derde landen

De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen wenst de aandacht van de operatoren te vestigen op artikel 8 octies, lid 1, onder d), van Verordening (EG) nr. 833/2014 van de Raad van 31 juli 2014 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van de acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren.

Vanaf 30 september 2023 is het volgens dit artikel verboden om direct of indirect, ijzer- en staalproducten zoals opgelijst in de bijlage XVII van de voormelde verordening in te voeren of aan te kopen wanneer die in een derde land zijn verwerkt door verwerking van in bijlage XVII vermelde ijzer- en staalproducten van oorsprong uit Rusland.

Indien de in het derde land verwerkte goederen producten bevatten uit de code 7207 11, treedt het verbod pas inwerking op 1 april 2024. Voor verwerkte goederen die producten uit de code 7207 12 10 en code 7224 90 bevatten, is dit 1 oktober 2024.

De verordening 833/2014 verplicht alle importeurs van ijzer- en staalproducten uit derde landen op het moment van invoer het bewijs van oorsprong van de basisproducten die voor de verwerking zijn gebruikt mee in te sturen met de douaneaangifte.

Overeenkomstig de guidance van de Commissie dient een Mill Test Certificate (MTC) te worden voorgelegd. De importeur is verantwoordelijk voor de informatie die in het MTC aan de douaneautoriteiten wordt verstrekt. In geval van twijfel kunnen de douaneautoriteiten om aanvullend bewijs vragen.

Het MTC dient de volgende info te bevatten:

Voor halffabricaten:

  • De naam van de faciliteit waar de productie heeft plaatsgevonden, de naam van het land dat overeenkomt met het warmtenummer (land van de smeltpan), samen met het GN-nummer (zescijferige code) van het product.

Voor afgewerkte producten (vervat in één of meerdere MTC’s):

  • de naam van het land dat overeenkomt met het warmtenummer (land van de smeltpan), samen met het GN-nummer (zescijferige code) van het product, EN,
  • de naam van het land en de naam van de faciliteit waar de volgende verwerkingen of bewerkingen worden uitgevoerd, voor zover relevant:

- Warmwalsen
- Koudwalsen
- Metallisch bekleden door warm onderdompelen
- Elektrolytische metaalbekleding
- Organische bekleding
- Lassen
- Doordringen/extruderen
- Trekken/Pilgeren
- ERW/SAW/HFI/Laserlassen

Een oorsprongscertificaat van de goederen is dus niet voldoende.

Deze maatregel zal vanaf 30 september 2023 opgenomen worden in Tarbel.

Graag vestigen wij ook uw aandacht op het gebruik van de certificaatcode Y824.

Indien de ingevoerde ijzer- en staalproducten geen Russische staalproducten bevatten dient de certificaatcode Y824 te worden opgenomen in het vak 44 van de douaneaangifte. Hiermee verklaart u als importeur dat uw goederen voldoen aan de opgelegde maatregelen en dat u over de nodige bewijslast hiertoe beschikt.

De sanctiemaatregelen ten aanzien van Rusland en de daaruit volgende guidance zijn constant onder hevig aan veranderingen. Wij raden u dan ook aan steeds gebruik te maken van de meest recente informatie.

Alle overige maatregelen en verplichtingen die van toepassing zijn op de invoer van ijzer- en staalproducten blijven eveneens van toepassing.

Nuttige links:

Indien u na het lezen van de FAQ nog verdere vragen of opmerkingen heeft, kan u contact opnemen op het volgende adres: da.crise-crisis@minfin.fed.be


Bron : Fod Financiën, augustus 2023 - pixabay, , Martinelle

Mots clés

Articles recommandés

Gemoderniseerde versie van de AC4-toepassing: informatie en belangrijke deadlines

Einde aan automatische belastingverhogingen

Werkloosheidsgraad stabiel in Brussel