De meest recente fiscale wetswijzigingen voor de vakantie

Traditioneel worden in de Kamer voor de nationale feestdag nog snel enkele wetten goedgekeurd vooraleer het parlementair reces begint. DE VBO publiceert de belangrijkste wijzigingen, drie wetten gestemd in de plenaire vergadering van 17 en 19/07/2018.


  • Het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake inkomstenbepalingen brengt verschillende wijzigingen aan aan het wetsontwerp dat de vennootschapsbelasting hervormde. Ook de belastingvermindering voor dividenden, de afschaffing van de fairnesstax en verduidelijkingen aan de fiscale consolidatie zijn erin terug te vinden (meer info: link Impact-artikel). Het VBO blijft het een grote gemiste kans vinden dat de groepsbijdrage niet mogelijk is voor indirecte deelnemingen.
  • Het wetsontwerp houdende optimalisatie van de steun aan de werkgevers die investeren in een zone in moeilijkheden zorgt voor een meer flexibele invulling van de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing voor bedrijven die in een zgn. ‘steunzone’ liggen (meer info: link Impact-artikel).
  • Het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake BTW voorziet in tal van kleinere aanpassingen, bijv. de BTW-regeling van toepassing op overdrachten om niet van bepaalde voedingsmiddelen, die eenvoudiger zal worden, maar ook de aftrek van BTW voor handelsmonsters en de verlaging van de BTW op bepaalde hygiënische producten.

Daarnaast zijn een heel aantal maatregelen nog op komst: zo zijn er heel wat Europese richtlijnen die omgezet moeten worden (o.a. inzake dispute resolution, mandatory disclosure, vouchers en btw en e-commerce) maar ook het wetsontwerp BTW en onroerende verhuur wordt verwacht bij het begin van het volgende schooljaar.


Bron : WESLEY DE VISSCHER COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN, VBO


Mots clés

Articles recommandés

Waardering vruchtgebruik: de methode DVB deemstert langzaam

Wetsvoorstel #8: Mogelijkheid tot aanleg van een liquidatiereserve bij ontbinding en vereffening in één akte

Stopzetting/uitbreng vruchtgebruik: naar een veralgemeende toepassing van het vast recht van € 50,00?