De afgelopen jaren ondervond de wereldeconomie de invloed van een aantal krachten aan de aanbodzijde. Tot die krachten behoren de structurele ontwikkelingen.
Tijdens een niet te missen symposium brengt de NBB vooraanstaande deskundigen samen om deze kwesties te bespreken.
Deze omvatten, onder meer, de toenemende digitalisering, automatisering en robotisering; de versnelde decarbonisatie; en de voortdurende deglobalisering/regionalisering, die toe te schrijven is aan het streven naar een grotere veerkracht van de toeleveringsketen alsook aan de verhoogde geopolitieke spanningen en het opflakkerende protectionisme.
Al die ontwikkelingen hebben naar verwachting een effect op het gedrag van de bedrijven; ze bepalen hun productiviteit en beïnvloeden hun marktmacht of prijszetting. Bovendien zouden de reacties van de bedrijven in die domeinen uiterst heterogeen kunnen zijn. Die heterogeniteit moet goed worden gedocumenteerd en begrepen, en dient vervolgens te worden opgenomen in macro-economische modellen, teneinde het uitstippelen van relevante, doelgerichte beleidsmaatregelen te ondersteunen.
Tal van nieuwe onderzoeksresultaten over deze thema’s zullen tijdens onze conferentie worden toegelicht.
Elf teams van Belgische en internationale onderzoekers zullen hun bevindingen uiteenzetten, telkens gevolgd door een bespreking met internationale experts. Mark Reguant(Northwestern University and CSIC-IAE), Pol Antras (Harvard University) en Antonin Bergeaud(HEC Paris) zijn de gastsprekers.