De vastgoedinvesteerder aan zet: het verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw geldt voortaan ook voor verhuurde woningen en appartementen!

Zes maanden na de verstrenging van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw, wordt de regeling opnieuw uitgebreid. Vanaf 1 juni 2024 komen woningen en appartementen die bedoeld zijn voor langdurige verhuur aan particulieren in aanmerking voor dit verlaagde btw-tarief.

Aan deze uitbreiding zijn enkele belangrijke "sociale" voorwaarden verbonden. Allereerst moet het gaan om een "bescheiden woning" met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m². Bovendien moet een heropgerichte woning als woonruimte worden verhuurd aan een natuurlijk persoon die er onmiddellijk zijn domicilie zal vestigen. Daarnaast geldt het verlaagde btw-tarief alleen bij een "langdurige verhuur". Dit houdt in dat de woning minstens 15 jaar verhuurd moet worden aan (opeenvolgende) particuliere huurder(s). Gedurende deze 15-jarige periode mag de woning dus niet voor andere doeleinden worden gebruikt.

Merk op dat deze regeling niet van toepassing is op overdrachten of verkopen van dergelijke onroerende goederen. Indien bijvoorbeeld een projectontwikkelingsvennootschap haar project overdraagt aan een verbonden investeringsvennootschap, kan het verlaagde btw-tarief niet worden toegepast, zelfs niet wanneer de appartementen of woningen later verhuurd worden. In dat geval geldt het standaard btw-tarief van 21%. Indien woningen gebouwd worden door een investeerder met het oog op latere verhuur, is het dus cruciaal om onmiddellijk de juiste entiteit (de investeerder) te laten optreden als bouwheer, zodat geen belaste levering van de onroerende goederen moet gebeuren.

Aan de andere kant lijkt het wel mogelijk om het verlaagde btw-tarief toe te passen wanneer een vennootschap een woning heropbouwt en vervolgens verhuurt aan haar bedrijfsleider. De kosteloze terbeschikkingstelling van een woning aan haar bedrijfsleider zou o.i. evenwel niet onder het toepassingsgebied van deze nieuwe regeling vallen.

Tot slot merken wij op dat de nieuwe regeling gekoppeld is aan een reeks vormvoorwaarden die al bekend zijn van de bestaande regeling. Zo zal onder meer een voorafgaande verklaring moeten worden ingediend via Myminfin.

Bij verdere vragen over deze regelgeving kan u ons uiteraard steeds contacteren.


Mots clés

Articles recommandés

Vereenvoudigde aangifte : nieuwe circulaire 2024/C/76

Update afbraak en heropbouw – Nieuwe Circulaire gepubliceerd