Digitale en interoperabele overheidsdiensten

Uit het verslag van 17 juli 2023 over de uitvoering van de Verklaring van Berlijn van 2020 over op waarden gebaseerde digitale overheid blijkt dat de lidstaten beter scoren inzake digitale geletterdheid en in hun overheidsdiensten innovatieve technologieën invoeren. Zij moeten echter meer inzetten op sociale participatie en digitale inclusie alsook op vertrouwen en veiligheid in digitale diensten.

Vooruitgang is belangrijk omdat eerlijke, inclusieve, open en betrouwbare digitale overheidsdiensten belangrijke aanjagers zijn voor een succesvolle digitalisering van de Europese samenleving en economie. Digitale en interoperabele overheidsdiensten zijn van groot belang voor de EU om veerkrachtig, concurrerend en innovatief te blijven. De EU-lidstaten geven samen meer dan 48 miljard euro uit via instrumenten zoals de herstel- en veerkrachtfaciliteit en het instrument voor technische ondersteuning om openbare diensten en besturen te digitaliseren en te transformeren. In de in december 2020 ondertekende Verklaring van Berlijn worden de grondrechten en democratische waarden centraal gesteld in deze digitale transformatie. Dit zal bijdragen tot mensgerichte digitale overheidsdiensten om te voldoen aan de digitale doelstellingen voor 2030 van het digitale decennium van Europa. Door de inspanningen met het oog op de transformatie onderling tussen de lidstaten kunnen de efficiëntie, de doeltreffendheid en de interoperabiliteit tegen lagere kosten worden verhoogd, in overeenstemming met de voorgestelde verordening Interoperabel Europa, één digitale toegangspoort en de Europese digitale identiteit.


Achtergrond

De Verklaring van Berlijn bouwt voort op de Verklaring van Tallinn over e-overheid en tilt de daarin geformuleerde beginselen van gebruikersgerichtheid naar een hoger niveau: de verklaring belooft een digitale transformatie in Europa die stevig gefundeerd is op democratische waarden en ethische beginselen.

Kader voor de digitale samenleving

De Verklaring van Berlijn is een engagement voor een digitale samenleving op basis van grondrechten, democratische waarden en op waarden gebaseerde digitale overheid en bevestigt opnieuw het engagement van Europa voor digitale transformatie en Europese waarden. De nadruk ligt daarbij op het vormgeven van een mensgerichte digitale transformatie en interoperabiliteit als sleutelfactor voor digitale overheidsdiensten in de EU, met als doel om tegen 2030 essentiële overheidsdiensten in de Europese Unie voor 100 % online aan te bieden.

De Verklaring van Berlijn levert input voor de monitoring van het beleidsprogramma voor het digitale decennium 2030 en de bijbehorende Europese verklaring over digitale rechten en beginselen. Dit is het tweede verslag over de uitvoering van de Verklaring van Berlijn, opgesteld tijdens het Zweedse voorzitterschap van de Raad voor de EU, na een eerste verslag van mei 2022. Het biedt een overzicht van de vooruitgang die de lidstaten hebben geboekt bij de uitvoering van de beleidsmaatregelen van de Verklaring van Berlijn in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het laat positieve trends zien op de meeste beleidsterreinen, met name de volgende:

  • De lidstaten zijn strategieën, projecten en raden blijven opzetten om de grondrechten en democratische waarden in de digitale omgeving te bevorderen. Zij hebben steeds meer platforms gecreëerd om informatie te verstrekken en het debat over de grondrechten te bevorderen.
  • De lidstaten hebben gezorgd voor nieuwe strategieën en initiatieven, zoals opleidingen, om de digitale vaardigheden en competenties van hun burgers te vergroten. Dit draagt bij tot empowerment en digitale geletterdheid van burgers, in overeenstemming met de mededeling over het aantrekken van vaardigheden en talent naar de EU van april 2022.
  • De lidstaten voeren in de overheidssector mensgerichte systemen en innovatieve technologieën in. Dit is een belangrijke pijler van de voorgestelde verordening Interoperabel Europa, die tot doel heeft de interoperabiliteit in alle overheidsdiensten in Europa te vergroten.

De lidstaten hebben echter minder vooruitgang geboekt bij het vergroten van de sociale participatie en inclusie, en zij moeten meer inzetten op het versterken van het vertrouwen door beveiliging in de digitale omgeving.

Met inzichten in deze bevindingen per land, biedt het verslag tal van voorbeelden van goede praktijken voor beleidsmakers, bedrijven en burgers.



Meer informatie

Tweede verslag over het toezicht op de Verklaring van Berlijn

Mots clés

Articles recommandés

Advies van het EDPB over AI-modellen: GDPR-principes ondersteunen verantwoorde AI

Bonussen voor werknemers stijgen sneller dan de index