Digitale reisapplicatie van de EU voor reizen naar en vanuit Schengengebied

Op 8 october 2024 heeft de Europese Commissie twee voorstellen goedgekeurd om paspoorten en identiteitskaarten te digitaliseren (met de “digitale reisapplicatie van de EU”) voor personen die naar en vanuit het Schengengebied reizen.

Voorstel voor een verordening tot vaststelling van een applicatie voor de elektronische indiening van reisgegevens (“digitale reisapplicatie van de EU”)

Meer info : Vragen en antwoorden over de digitale reisapplicatie van de EU

Voorstel voor een verordening tot vaststelling van een applicatie voor de elektronische indiening van reisgegevens (“digitale reisapplicatie van de EU

Zowel EU-burgers als niet-EU-burgers worden systematisch gecontroleerd wanneer zij de buitengrenzen van de EU overschrijden. Momenteel vinden deze controles fysiek plaats aan de grensdoorlaatpost. Alleen al in 2023 werden bijna 600 miljoen grensoverschrijdingen geregistreerd. De grenscontroles moeten daarom sneller verlopen voor vlottere reizen, terwijl tegelijkertijd een hoog veiligheidsniveau moet worden gehandhaafd en ervoor moet worden gezorgd dat elke reiziger wordt gecontroleerd.

De Europese Commissie stelt daarom een gemeenschappelijk kader voor het gebruik van digitale reiscredentials en een nieuwe digitale reisapplicatie van de EU voor, waarmee reizigers hun digitale reiscredentials kunnen aanmaken en opslaan. De nieuwe regels zullen reizen naar en binnen het Schengengebied gemakkelijker en veiligermaken.

Nieuwe regels voor de invoering van digitale paspoorten en identiteitskaarten

Digitale reiscredentials zijn digitale versies van de gegevens die op paspoorten en identiteitskaarten zijn opgeslagen. De gegevens omvatten de informatie die op de chip van een paspoort of identiteitskaart is opgeslagen, met inbegrip van de gezichtsopname van de houder, maar zonder de vingerafdruk. Een digitaal reisdocument kan op een mobiele telefoon worden opgeslagen. Reizigers zullen deze digitale versies van hun documenten volledig vrijwillig en kosteloos kunnen aanvragen of gebruiken.

Dit zal:

  • een vlottere en snellere grenspassage voor reizigers mogelijk maken: zowel EU-burgers als niet-EU-burgers kunnen, wanneer zij naar of vanuit de EU reizen, hun digitale paspoort of identiteitskaart vóór de reis al indienen voor een grenscontrole.
  • het vrije verkeer vergemakkelijken en de administratieve lasten voor EU-burgers verminderen: de lidstaten kunnen EU-burgers toestaan digitale identiteitskaarten te gebruiken voor registratie en identificatie. Zij kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor registratie bij de nationale autoriteiten wanneer EU-burgers in een andere lidstaat gaan wonen, of om de toegang tot systemen voor elektronische identificatie makkelijker te maken.
  • de doeltreffendheid van de grenscontroles verbeteren: grensbeheerautoriteiten zullen hun tijd en middelen kunnen gebruiken voor het opsporen van criminelen en migrantensmokkel dankzij controles vóór de reis die mogelijk worden gemaakt door digitale reiscredentials.
  • de veiligheid van het Schengengebied vergroten: digitale reiscredentials zullen het voor autoriteiten makkelijker maken om de authenticiteit en integriteit van reisdocumenten te controleren, waardoor het voor fraudeurs moeilijker wordt om valse documenten te gebruiken of onopgemerkt grenzen over te steken.

De digitale reisapplicatie van de EU

De digitale reisapplicatie van de EU zal door de Commissie worden ontwikkeld met de steun van eu-LISA en op EU-niveau worden ingezet. De applicatie zal beschikbaar zijn voor alle EU- en niet-EU-burgers met een biometrisch paspoort of EU-identiteitskaart die naar of vanuit het Schengengebied reizen.

Dankzij de digitale reisapplicatie van de EU kunnen reizigers:

  • digitale reiscredentials aanmaken aan de hand van hun paspoort of, in het geval van EU-burgers, hun identiteitskaart.
  • reisplannen en -documenten vooraf indienen bij de grensautoriteiten, waardoor de wachttijden bij grensdoorlaatposten korter worden, aangezien de meeste controles van tevoren kunnen worden voltooid.
  • er zeker van zijn dat hun gegevens worden beschermd. De applicatie vereist toestemming van de gebruiker voor het verwerken van persoonsgegevens. Daarnaast zullen de lidstaten verplicht zijn grensbeambten een uitgebreide opleiding te geven over de regels inzake gegevensbeveiliging en -bescherming alvorens hen toegang tot de gegevens te verlenen.

De digitale reisapplicatie van de EU zal vanaf 2030 beschikbaar zijn. Het zal mogelijk zijn om de digitale reiscredentials op te slaan in de Europese portemonnee voor digitale identiteit.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad moeten de voorstellen nu behandelen. Zodra de voorstellen zijn aangenomen, zullen de digitale reisapplicatie van de EU en de nodige technische normen worden ontwikkeld volgens de desbetreffende procedures.

Achtergrond

Met de voorstellen wordt uitvoering gegeven aan de in 2021 aangenomen Schengenstrategie, waarin werd toegezegd de procedures aan de buitengrenzen verder te digitaliseren. De voorstellen houden ook verband met de invoering van Europese portemonnees voor digitale identiteit, waarin digitale paspoorten en identiteitskaarten, digitale rijbewijzen, medische recepten en andere documenten kunnen worden opgeslagen.

Het initiatief ondersteunt de strategie van de Commissie voor een digitaal Europa en het digitaal kompas in het kader van de doelstellingen van het digitaal decennium van Europa, die erop gericht zijn overheidsdiensten te digitaliseren en alle burgers van de EU uiterlijk in 2030 een digitaal identificatiemiddel te bieden.

Meer informatie

Voorstel voor een verordening tot vaststelling van een applicatie voor de elektronische indiening van reisgegevens (“digitale reisapplicatie van de EU”)

Voorstel voor een verordening van de Raad tot vaststelling van digitale reiscredentials op basis van identiteitskaarten

Documentbeveiliging – Europese Commissie (europa.eu)

Vrij verkeer en verblijf – Europese Commissie (europa.eu)

Vragen en antwoorden over de digitale reisapplicatie van de EU

Factsheet over de digitale reisapplicatie van de EU

Mots clés

Articles recommandés

Duurzaamheid in het bedrijfsleven: een studiedag om de rapportering te beheersen

Mogen bedrijven een stap terugzetten en telewerk afschaffen?

Update EU-lijst van niet‑coöperatieve jurisdicties op belasting­gebied : 11 landen