DMA: Raad geeft groen licht voor nieuwe regels voor eerlijke concurrentie online

Op 18 juli 2022 heeft de Raad definitieve goedkeuring verleend voor de digitale­markten­verordening (wet digitale markten (DMA)), een wetsbesluit met nieuwe regels voor een eerlijke en concurrerende digitale sector.

De DMA waarborgt een gelijk digitaal speelveld met duidelijke rechten en regels voor grote online­platforms ("poortwachters"), en zorgt ervoor dat deze geen misbruik maken van hun positie.

De regulering van de digitale markt op EU-niveau creëert een eerlijke en concurrerende digitale omgeving, waardoor zowel bedrijven als consumenten digitale kansen kunnen benutten.



Nieuwe regels voor poortwachters

De DMA bevat duidelijke regels voor grote online­platforms ("poortwachters"). Wat ze nu moeten doen:

  • ervoor zorgen dat zich uitschrijven van kern­platform­diensten even gemakkelijk is als zich daarop abonneren
  • ervoor zorgen dat de basisfuncties van instant­messaging­diensten interoperabel zijn, d.w.z. dat berichten, spraak­berichten of bestanden tussen verschillende berichten­apps kunnen worden verzonden
  • zakelijke gebruikers toegang geven tot hun marketing- of advertentie­prestatiegegevens op het platform
  • de Commissie in kennis stellen van hun overnames en fusies

Wat ze echter niet meer mogen doen:

  • hun eigen producten of diensten gunstiger klasseren dan die van andere marktdeelnemers ("self-preferencing")
  • bepaalde apps of software vooraf installeren, of beletten dat deze gemakkelijk kunnen worden verwijderd
  • belangrijke software (bv. webbrowsers) als standaard­instelling bij de installatie van een besturings­systeem verplichten
  • beletten dat ontwikkelaars gebruikmaken van betalings­platforms van derden voor de verkoop van apps
  • private gegevens die voor de ene dienst zijn verzameld, gebruiken voor een andere dienst

Indien een groot onlineplatform als poortwachter wordt geïdentificeerd, moet het binnen 6 maanden aan de regels van de DMA voldoen.

Als een poortwachter de regels overtreedt, loopt hij het risico op een boete tot 10% van zijn totale wereldwijde omzet. Voor een herhaaldelijke overtreding kan een boete tot wel 20% van zijn wereldwijde omzet worden opgelegd.

Indien het om systematische niet-naleving van de DMA gaat, d.w.z. dat de regels ten minste 3 maal worden overtreden in 8 jaar, kan de Commissie een marktonderzoek openen en indien nodig gedrags­corrigerende of structurele maatregelen opleggen.

Achtergrond

Het wettelijk kader in de EU voor digitale diensten is sinds de richtlijn inzake elektronische handel uit 2000 niet gewijzigd. In de tussentijd zijn digitale technologieën, bedrijfs­modellen en diensten sneller dan ooit veranderd. Om dit tempo te kunnen volgen, presenteerde de Europese Commissie in december 2020 de wet digitale markten (DMA) en de wet digitale diensten (DSA).

Met het pakket digitale diensten zorgt de EU voor de noodzakelijke regulering van de digitale ruimte. De DSA en de DMA vormen samen een kader dat is aangepast aan de economische en democratische voetafdruk van digitale giganten en bevatten maatregelen om de gebruikers te beschermen en tegelijkertijd innovatie in de digitale economie te ondersteunen.

Op 25 november 2021, minder dan een jaar na de start van de onderhandelingen in de Raad, stelden de lidstaten het standpunt van de Raad over de DMA unaniem vast.

Op 24 maart 2022 bereikten de Raad en het Europees Parlement een voorlopig akkoord over de DMA, dat op 11 mei 2022 door de vertegenwoordigers van de lidstaten werd goedgekeurd.

De DSA, waarover de Raad en het Europees Parlement op 23 april 2022 een akkoord bereikte en dat op 5 juli is aangenomen door het Parlement, zal naar verwachting in september 2022 door de Raad worden aangenomen.

Volgende stappen

Nu de Raad het standpunt van het Europees Parlement heeft goedgekeurd, is de verordening aangenomen.

Na ondertekening door de voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Raad wordt ze bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie en treedt ze 6 maanden na die publicatie in werking.

Verwante documenten

Infographic - Wet digitale markten

Mots clés

Articles recommandés

Artificiële intelligentie (AI): conclusies ter versterking van EU-ambities

EU ambitieuze financierings- en investeringsdoelstellingen tijdens COP29

Vlaamse bedrijven in China: een stralende toekomst of verleden tijd?