Economische vooruitzichten 2020-2025 – Actualisering van september 2020

De Belgische economie heeft in de eerste helft van dit jaar een diepe recessie doorgemaakt als gevolg van de maatregelen die in binnen- en buitenland zijn genomen ter bestrijding van het coronavirus. Door de ongeziene omvang en aard van deze crisis blijft de impact ervan onzeker, net zoals het verloop van het economisch herstel uit de crisis. De vooruitzichten die sinds het voorjaar zijn gepubliceerd zijn dan ook onderhevig aan herzieningen die belangrijk kunnen zijn naarmate er nieuwe gegevens beschikbaar komen.


De vooruitzichten voor 2020 en 2021 die het Federaal Planbureau op 10 september publiceerde in het kader van de economische begroting, wijken dus sterk af van de cijfers die werden voorgesteld in de Economische vooruitzichten 2020-2025 van juni. Op basis van de momenteel beschikbare gegevens, blijkt dat de economische schade in de eerste jaarhelft in de meeste eurolanden minder groot is geweest dan aanvankelijk werd ingeschat. Voor België vertaalt dat zich in een minder diepe recessie dan verwacht in juni, alsook in een minder sterk herstel in 2021.


Tegen die achtergrond leek een uitzonderlijke actualisering van de middellangetermijnvooruitzichten aangewezen, met de economische begroting van 10 september als startpunt. Daarbij moet worden opgemerkt dat het bbp-verlies op middellange termijn (in vergelijking met een scenario zonder crisis) minder uitgesproken is dan in de juniversie. De mate waarin de economische schade permanent is, hangt immers samen met de diepte van de crisis in 2020, die minder groot blijkt dan in het scenario van juni.

De huidige actualisering van de Economische vooruitzichten 2020-2025 blijft beperkt tot de macro-economische aggregaten die in de onderstaande tabel zijn opgenomen. Er zijn dus geen resultaten per bedrijfstak beschikbaar. In tegenstelling tot de economische begroting bevatten de middellangetermijnvooruitzichten wel een projectie van de overheidsfinanciën bij ongewijzigd beleid.


De projectie van de overheidsfinanciën houdt rekening met de door de verschillende overheidsniveaus genomen maatregelen die bij het afsluiten van de economische begroting van begin september bekend waren. Die maatregelen hebben vooral betrekking op het jaar 2020 en houden verband met de coronacrisis. De projectie van de overheidsfinanciën wordt gunstig beïnvloed door de herziening van de macro-economische context, waardoor het overheidstekort minder hoog is dan in de junivooruitzichten. Tot slot bevat deze actualisering een eerste becijfering van het structureel tekort op basis van de methode van de Europese Commissie, die we hebben toegepast op de parameters van de projectie.

Mots clés

Articles recommandés

Eindejaarsraming: tekort van 4,6% voor begroting in 2023

Naar betere economische vooruitzichten vanaf de lente?

Welke evolutie van de spilindex voor 2023, 2024 en 2025 ?