Een bedrijf oprichten of een bedrijf overnemen? zoek de 7 verschillen

Je hoort vaak praten over de oprichting van een bedrijf en weet er ongetwijfeld alles over, maar waar draait een bedrijfsovername precies om? We lichten 7 verschillen toe en hopen die andere manier om te ondernemen zo te verduidelijken.

banner overnemen/starten


1. HET UITGANGSPUNT

Een bedrijf oprichten: je hebt alle vrijheid, je mag een blanco blad vullen met ideeën en verlangens. Je krijgt de kans om iets nieuws, iets vernieuwends en iets anders te creëren.

Een bedrijf overnemen: wie een winkel of een bedrijf overneemt, vertrekt vanuit een al geschreven verhaal waaraan een vervolg moet worden gebreid. Je mag als het ware een bestaande speeltuin vormgegeven en verbeteringen doorvoeren met respect voor wat je erfde.

2. DE VAARDIGHEDEN

Een bedrijf oprichten: starters moeten vertrouwd zijn met de sector. Je moet niet alleen in staat zijn een bedrijf te leiden, maar ook zin voor initiatief tonen en bereid zijn om risico's te nemen. De meest getalenteerde ondernemers doen graag aan prospectie. Ze weten hoe ze zichzelf moeten verkopen, duwen graag deuren open en beschikken over hebben een groot aanpassingsvermogen.

Een bedrijf overnemen: ook daarvoor moet je het vakgebied kennen en je snel in de bedrijfsvoering inwerken. Om je goed te voelen in je rol als zaakvoerder, kan je met de verkoper een overgangsperiode afspreken. Bij een overname is de pure wil om te ondernemen en risico's te nemen minder doorslaggevend dan bij de oprichting van een bedrijf, maar prospectie en het vermogen om deuren te openen zijn essentieel als je wil dat je bedrijf blijft bestaan.

3. DE OPSTARTSNELHEID

Een bedrijf oprichten: een bedrijf van A tot Z uitbouwen, vergt wellicht meer tijd om een concept uit te werken, het uit te testen, financiële plannen op te stellen, de financiering rond te krijgen, een geschikte locatie te vinden, ... Daarnaast moet je het nodige materiaal aankopen, alle vergunningen krijgen, alle contracten opvolgen en ga zo maar door. Pas dan kan je de bedrijfsactiviteiten opstarten. Je hebt dan nog geen enkel(e) product of dienst verkocht!

Een bedrijf overnemen: uiteraard moet je bij een overname een zaak vinden die echt bij je past. Dat kan wat tijd vragen, net als de zoektocht naar een nieuw onderkomen. Daarna moet je een grondige analyse maken, financiële prognoses uitwerken, onderhandelen met de verkoper en eventueel op zoek gaan naar een geldschieter. Alles samen, ben je daarmee al snel enkele maanden bezig. Hou gemiddeld rekening met vijf tot zes maanden vanaf het moment waarop je beslist dat dát de zaak wordt die je wil overnemen.

4. HET DAGELIJKS BEHEER

Een bedrijf oprichten: na de 'opening' van je bedrijf moet je alles in gang zetten en omzet realiseren, zodat je break-even kan draaien. Start alle procedures op (bv.: de facturatie), neem contact op met leveranciers, ga eventueel op zoek naar geschikte medewerkers, werf je eerste klanten en tracht ze aan je zaak te binden, ...

Een bedrijf overnemen: zodra je de sleutels in handen hebt, kan je de activiteiten opstarten, aangezien de zaken al draaien: o.a. materiaal, processen, klanten, leveranciers, medewerkers en zo meer zijn al gekend, waardoor je het bedrijf makkelijker kan laten groeien. Het komt erop aan de bestaande bedrijfsvoering te optimaliseren en te verbeteren met het oog op een maximale efficiëntie.

5. SNEL RENDEMENT BOEKEN

Een bedrijf oprichten: de tijd om je te 'vestigen' en winstgevend te worden, wordt vaak in jaren uitgedrukt. De meeste start-ups gunnen zichzelf minimaal 2 jaar om break-even te draaien.

Een bedrijf overnemen: je kocht het bedrijf of winkel met kennis van zaken. Dat houdt in dat je eventueel onmiddellijk rendabel kan zijn en meteen geld kan verdienen. Dat is een van de grote voordelen van een bedrijfsovername.

6. FINANCIËLE RISICO'S

Een bedrijf oprichten: daaraan zijn vrij grote financiële risico's verbonden, aangezien je nog helemaal niet zeker bent van je verhoopte inkomsten. Bij de start moet je niet alleen de nodige investeringen doen, je moet ook over voldoende middelen beschikken om de periode te overbruggen waarin je bedrijf nog niet rendabel is.

Een bedrijf overnemen: het financiële risico is minder groot, dankzij de reputatie van het bedrijf en de al van bij de start bestaande inkomsten. Je kan de rendabiliteit van bij het begin inschatten en ook berekenen hoeveel je kan verdienen. Je hebt wel een persoonlijke inbreng nodig, aangezien je voor de overname van een winkel of een bedrijf een aanbetaling moet kunnen doen.

7. DE FINANCIERING

Een bedrijf oprichten: je klopt bij banken aan, zodat die kunnen beslissen je te financieren in functie van de bestaande risico's.

Een bedrijf overnemen: voor een overname krijg je meestal makkelijker geld los bij de banken, omdat ze zich door de reputatie van het bedrijf en de bemoedigende vooruitzichten laten geruststellen.

CONCLUSIE

Wil je een eigen bedrijf opstarten of liever een bestaande zaak overnemen? Aan elke formule zijn uitdagingen en kansen verbonden. Het grootste pluspunt bij een overname is dat je kan gaan ondernemen zonder van nul te moeten starten. Zo kan je de risico's beperken en boek je wellicht sneller winst.

Mots clés

Articles recommandés

FSMA lanceert kostentool voor pensioenproducten

Bedrijfscashflow: hoe kun je die verbeteren?