Elektronisch factureren: de laatste T2 2024 fiscale compliance-updates

Nu we het tweede kwartaal van 2024 ingaan, is het tijd om te kijken naar de landen die verdere vooruitgang boeken richting verplichte elektronische facturatieprocessen. Bekijk onze kwartaalupdate en download onze E-facturatie Gids 2024 voor een overzicht van de mandaten over de hele wereld.

Letland: zet stappen vooruit met de implementatie van elektronische facturatie

Het Letse Ministerie van Financiën heeft een belangrijke stap aangekondigd richting het moderniseren van zijn economische infrastructuur. Tegen 31 december 2025 zal verplichte elektronische facturatie voor business-to-business (B2B) transacties volledig geïmplementeerd zijn voor relevante belastingbetalers. Deze zet heeft als doel processen te stroomlijnen, transparantie te vergroten en de grijze economie te bestrijden.

Eind januari 2024, in lijn met het B2B-initiatief, onthulde Letland een uitgebreid 4-jarenplan om effectief de uitdagingen van het land aan te pakken. Een cruciaal aspect van dit plan is de promotie van niet-contante transacties, met een bijzondere nadruk op e-facturatie.

De aanstaande uitrol van e-facturatie in 2025 zal transacties omvatten niet alleen tussen bedrijven (B2B), maar ook die met overheidsinstanties (B2G). De gestructureerde 'Peppol' factuur wordt verwacht de standaard e-facturatie te worden, in lijn met Europese normen (EN 16931-1:2017 en CEN/TS16931-2:2017), zoals uiteengezet in het informatierapport van het Ministerie van Financiën.

Letlands inzet voor digitalisering weerspiegelt zijn vastberadenheid om een efficiënter en transparanter economisch landschap te bevorderen, terwijl het zich aanpast aan wereldwijde normen.

Zowel het technische als juridische kader is in ontwikkeling, dus meer nieuws zal komen van lokale autoriteiten en de Belastingdienst. Neem contact op met ons kantoor in Letland om op de hoogte te blijven van lokale vereisten en technische oplossingen.

Duitsland: ontwikkelingen in B2B elektronische facturatie

Op 22 maart 2024 keurde de Duitse Bundestag de Groeikansenwet (Wachstumschancengesetz) goed, die het B2B elektronische facturatiemandat van het land bevestigt. De voorgestelde tijdlijnen blijven ongewijzigd, dus we kunnen verwachten dat bedrijven beginnen met de voorbereidingen voor 2025, met de officiële uitrol bevestigd voor 2027:

Bedrijven wordt geadviseerd om voorbereidingen te treffen voor elektronische facturatie, zorg ervoor dat u klaar bent om elektronische facturen te ontvangen die voldoen aan EN 16931-1 formaten tegen 1 januari 2025.

De uitrol van het mandaat voor het verzenden van elektronische facturen is gepland om te beginnen op 1 januari 2027.

Leer meer over de belangrijke details via onze blog "Duitslands B2B elektronische facturatiewet goedgekeurd".

Apps, Cloud & DigitalF.F.F.Duitse wet op B2B elektronische facturering goedgekeurd!


Spanje: nieuws over de "Creëer en Groei Wet"

Het Ministerie van Economie heeft de Europese Commissie op de hoogte gesteld van de conceptregelgeving van de Creëer en Groei Wet, aangezien de regelgeving potentiële effecten heeft op "diensten voor het uitwisselen van elektronische facturen".

De officiële kennisgeving is te vinden op de website van de Europese Commissie.

Hoe blijf je up-to-date?

Met een toenemend aantal landen die verplichte e-facturatieregels implementeren, kan het een uitdaging zijn om geïnformeerd te blijven.

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen wereldwijd, abonneer u op onze maandelijkse e-facturatie nieuwsbrief en verbind met ons op LinkedIn voor extra updates.

Mots clés

Articles recommandés

Strijd tegen de greenwashing !