Duitse wet op B2B elektronische facturering goedgekeurd!

Deze blog en de regelgevende informatie waren correct op de datum van publicatie. Om de meest actuele regelgeving en blogs te bekijken, raadpleeg de informatie over belastingconformiteit van Duitsland.

Op 17 november 2023 werd de Wet op Groeikansen (Wachstumschancengesetz), inclusief de verplichte regelgeving voor elektronische facturering tussen bedrijven (B2B), goedgekeurd door de Duitse Bundestag. De wet onderging verschillende wijzigingen vergeleken met de oorspronkelijk ingediende versie.
In zijn recente zitting op 21 februari 2024 heroverwoog de Duitse bemiddelingsraad de Wet op Groeikansen. Het mandaat voor B2B elektronische facturering bleef grotendeels ongewijzigd, met de eerdere tijdlijnen die nog steeds geldig zijn. Goed nieuws kwam op 22 maart 2024 toen de Bundesrat de Wet op Groeikansen met een duidelijke meerderheid goedkeurde.

Deze definitieve goedkeuring versterkt het mandaat voor B2B elektronische facturering, waarborgend dat het wordt geïmplementeerd in overeenstemming met de eerder vastgestelde tijdlijnen.


De laatste voorstellen voor BTW en elektronische facturering in Duitsland

Verandering van de definitie van een elektronische factuur

De parlementaire stemmingen kunnen de definitie van een elektronische factuur en de categorisatie van papieren facturen veranderen.

De stemmingen neigen ernaar te vereisen dat een elektronische factuur (e-factuur) voldoet aan de EN16931-standaard, of elk ander gegevensformaat dat overeengekomen is tussen de leverancier en de koper - het formaat moet een correcte en volledige extractie van de benodigde BTW-informatie uit de elektronische factuur mogelijk maken in een formaat dat overeenkomt met de EN-standaard.

Het tweede deel van dit specifieke voorstel betreft papieren facturen. Het voorstel stelt dat de categorisatie van papieren facturen zal worden geclassificeerd als andere facturen.

Nieuwe verplichte data en procedures voor e-facturering

Als de huidige parlementaire stemmingen worden goedgekeurd, moeten de volgende data en procedures worden gevolgd door alle business-to-business (B2B) facturatiescenario's:

  • Vanaf 1 januari 2025 - Alle bedrijven moeten in staat zijn e-facturen in EN16931 te ontvangen, aangezien de toestemming van de koper niet langer nodig zal zijn voor het verzenden van e-facturen.
  • Tot 31 december 2026 (voorheen 31 december 2025) - Papieren facturen en e-facturen in formaten die niet voldoen aan EN16931 zijn nog steeds toegestaan, maar mogen alleen worden verzonden met toestemming van de ontvanger.
  • Vanaf 1 januari 2027 (voorheen 1 januari 2026) - Verplichting voor B2B e-facturering uitgifte voor bedrijven met een omzet van het voorgaande jaar (2026) van 800.000 EUR of meer. Naast de verlenging van een jaar van dit deel van het eerder voorgestelde mandaat, stelt een andere wijziging dat bedrijven vanaf deze datum EDI mogen blijven gebruiken.
  • Vanaf 1 januari 2028 (voorheen 1 januari 2027) - Verplichting voor B2B e-facturering uitgifte voor alle bedrijven. EDI is nog steeds toegestaan mits de BTW-informatie kan worden geëxtraheerd in EN16931.

De status van EDI

De bedrijfssector heeft zorgen geuit over de kostbare aanpassing van EDI (Electronic Data Interchange) aan de standaard EN16931.

Een nieuwe bepaling, indien gestemd, zal een wederzijdse overeenkomst tussen factuuruitgevers en ontvangers toestaan om een ander gestructureerd elektronisch formaat te gebruiken - mits het nauwkeurig BTW-relevante informatie extraheert.


De geschiedenis van de e-factureringsregelgeving in Duitsland

Duitsland, zoals veel Europese lidstaten, heeft momenteel mandaten voor elektronische facturering van bedrijf naar overheid (B2G) op zijn plaats. Alle overheidsinstanties moeten in staat zijn elektronische facturen te ontvangen, en alle leveranciers van overheidsinstanties moeten elektronische facturen sturen naar hun overheidscontractant.

De eerste indicatie van Duitslands intenties om B2B elektronische facturering te mandateren was op 23 juni 2023, toen de Europese Commissie het land toestemming gaf om af te wijken van bepaalde delen van de Europese BTW-richtlijn.

Het plan van Duitsland is in lijn met de richtlijn BTW in het Digitale Tijdperk, die ook veel Europese lidstaten aanspoort om hun intenties voor e-factureringsregelgeving aan te pakken.


Blijf up-to-date

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van e-facturering en e-rapportage in Duitsland, abonneer u op onze maandelijkse nieuwsbrief over belastingconformiteit en e-facturering. U ontvangt niet alleen updates over regelgeving van over de hele wereld, maar ook tips en trucs voor e-facturering, interviews met onze experts en digitaal nieuws.

Meld u hier aan en volg ons op LinkedIn voor nog regelmatigere updates.

Mots clés