Elektronische facturatie wordt op middellange termijn verplicht in het kader van overheidsopdrachten en concessies

! Dit artikel is een 'vrije vertaling' van het originele artikel dat gepubliceerd is op de website van de Union des Villes et des Communes de Wallonie, waarnaar verwezen moet worden ! Hetzelfde geldt voor het gebruikte logo !

Apps, Cloud & DigitalF.F.F.La facturation électronique dans le cadre de l’exécution des marchés publics et des concessions devient obligatoire à moyen terme


Sinds 1 april 2019 kunnen economische actoren hun facturen al elektronisch naar de aanbestedende diensten sturen. Met andere woorden, de keuze ligt bij de aanbesteders.

Het Koninklijk Besluit van 9 maart 2022 (B.S., 31.3.2022) stelt nu de datum vast waarop economische actoren verplicht zullen zijn hun facturen elektronisch te verzenden, wat – noodgedwongen – betekent dat de aanbestedende diensten deze in deze vorm zullen moeten accepteren.

Inwerkingtreding

Er is een gefaseerde inwerkingtreding voorzien:

  • De verplichting wordt effectief voor overheidsopdrachten en concessies waarvan de geschatte waarde gelijk is aan of hoger is dan de Europese aanbestedingsdrempel, op de eerste dag van de maand volgend op het verstrijken van een termijn van zes maanden vanaf de dag na de publicatie van het besluit in het Belgisch Staatsblad, zijnde 1 november 2022;
  • Voor overheidsopdrachten en concessies waarvan de geschatte waarde lager is dan de Europese aanbestedingsdrempel, wordt de verplichting effectief op de eerste dag van de maand volgend op het verstrijken van een termijn van 12 maanden vanaf de dag na de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad, zijnde 1 mei 2023;
  • Echter, voor opdrachten en concessies met een geschatte waarde van minder dan 30.000 euro exclusief btw, wordt de verplichting pas van kracht op de eerste dag van de maand volgend op het verstrijken van een termijn van 18 tot 22 maanden vanaf de dag na de publicatie van het Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad, zijnde 1 november 2023 of 1 maart 2024.

UItzondering

De wet van 7 april 2019 voorziet echter een uitzondering op de verplichting die aan economische actoren wordt opgelegd. In feite kan de elektronische verzending van facturen worden vermeden voor opdrachten en concessies waarvan de geschatte waarde gelijk is aan of minder dan bepaalde bedragen, die het Koninklijk Besluit van 9 maart 2022 vaststelt op 3.000 euro exclusief btw.

Ten slotte, zoals het verslag aan de Koning voorafgaand aan het Koninklijk Besluit opmerkt, blijven de aanbesteders zelf vrij om strengere maatregelen te nemen op het gebied van elektronische facturatie. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen besluiten om de tijdelijke toepassingssfeer te wijzigen (door een eerdere datum van inwerkingtreding te voorzien) of de materiële toepassingssfeer (door elektronische facturatie toepasbaar te maken op uitgesloten opdrachten).

Meer Informatie

Voor aanvullende informatie kunnen de aanbestedende diensten terecht op https://www.publicprocurement.be/nl/federale-diensten/e-facturatie-voor-aanbesteders.

Mots clés

Articles recommandés

Loonkost per gepresteerd uur steeg vorig jaar met 9,1%

Onderneming in moeilijkheden of in herstructurering : herkenning met het oog op het invoeren van landingsbanen

Preferentiële oorsprong : overleg van bewijzen - schorsing maatregelen Covid 19