De Europese AI-week vindt plaats van maandag 14 maart tot en met vrijdag 18 maart 2022. Op het programma staan inspirerende lezingen, workshops, nieuwe inzichten uit onderzoek, nieuwe publicaties en burgerdebatten. Na het succes van de 2021 editie, is het AI4Belgium ecosysteem terug van weggeweest om de realisaties en de doelstellingen te delen van de bedrijven, burgers, instellingen en werkgroepen die het hele jaar door werken aan een betere wereld door middel van AI.
Tijdens deze week, georganiseerd door FOD BOSA, de AI4Belgium-coalitie en zijn vele partners in heel Europa, krijgt iedereen -expert of niet- de kans om de fascinerende perspectieven van AI wereldwijd te ontdekken.
AI 4 Belgium is een community-gedreven initiatief. Het doel is mensen en organisaties in België in staat stellen om de door AI gecreëerde kansen te grijpen en de transities die AI veroorzaakt verantwoord te laten verlopen. AI 4 Belgium heeft de ambitie om België te positioneren in het Europese AI-landschap. De FOD BOSA is onder andere een drijvende kracht achter de evolutie en de digitale hervormingen van de federale overheid. Op die manier dragen we bij tot de transformatie naar een efficiënte, toegankelijke en klantgerichte digitale overheid.
Tijdens deze week, georganiseerd door FOD BOSA, de AI4Belgium-coalitie en zijn vele partners in heel Europa, krijgt iedereen -expert of niet- de kans om de fascinerende perspectieven van AI wereldwijd te ontdekken.
Tal van onderwerpen komen aan bod. Een greep uit het aanbod.
Gezondheid / Jeugd / Toekomst van banen / Opleiding / Infrastructuur /Blockchain / Bestuur / Overheidsdiensten / Ethiek & recht / Onderzoek / Industrie / Productiviteit / Wetenschap / Europa / Financiering & investeringen / Technologieën /Democratie / Start ups / Innovatieve projecten / Vrouw in AI / AI voorbij Europa
Waarom wordt artificiële intelligentie (AI) soms "de nieuwe elektriciteit" genoemd? Hoe kan de gezondheidszorg door AI worden verbeterd? Wat doen de Europese Unie en de lidstaten om vertrouwen en wettigheid te garanderen, zonder innovatie in gevaar te brengen? Hoe AI op een ethische en verantwoorde manier te gebruiken? Hoe anticiperen op de toekomst van de jobs in een maatschappij die zich zo snel ontwikkelt? Hoe ontwikkelen AI-startups en -scale-ups zich in ons land? Wat is er gepland door de overheidsinstellingen om het potentieel van IA te ontsluiten? Zijn immersieve technologieën een kans of een bedreiging in het medialandschap? Welke financierings- en investeringsmogelijkheden bestaan er? Hoe kan ik AI leren? Waar moet ik beginnen?
Op deze en vele andere vragen wil de Europese AI-week een antwoord geven.
Mathieu Michel, staatssecretaris voor Digitalisering: “Dit evenement wil de aandacht vestigen op de groeiende invloed en het potentieel van artificiële intelligentie zoals die zich in België en Europa ontwikkelt. AI is al overal aanwezig en ontwikkelt zich razendsnel. Het heeft een ongelooflijke invloed op de manier waarop onze samenlevingen worden bestuurd en georganiseerd, en zal dat blijven doen. Deze week moet ertoe bijdragen dat de lopende acties en projecten, maar vooral de synergieën en samenwerkingsverbanden die uit onze uitwisselingen kunnen voortvloeien, nog meer in de verf worden gezet.”
Nathanaël Ackerman, verantwoordelijke AI van de FOD BOSA en AI4Belgium : "De komst van AI en de transformaties die zij teweegbrengt, nodigt ons uit om na te denken over de wereld van morgen, individueel en op het niveau van de samenleving, als mens of als gemeenschap, en om onze waarden in het middelpunt van het debat te plaatsen. AI wordt soms de "nieuwe elektriciteit" genoemd, wat betekent dat het niet louter een technologische vooruitgang is.”
Jack Hamande, directeur-generaal Digitale Transformatie bij de FOD BOSA: “De toekomst wordt vandaag gebouwd. Door actoren uit de openbare en de private sector, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld samen te brengen, wil de AI-week de verschillende belanghebbenden van het noorden tot het zuiden van het land met elkaar in contact brengen rond maatschappelijke thema's en bepalen hoe op alle gebieden voordeel kan worden getrokken van AI, waarbij groot belang wordt gehecht aan ethiek.”
De Europese AI-week vindt plaats van maandag 14 maart tot en met vrijdag 18 maart 2022.
Dit evenement is hybride en bestaat zowel uit fysieke (10%) als online sessies (90% via videoconferentie en Youtube).
De deelname aan de sessies is gratis. Inschrijven voor één of meerdere sessies kan via deze link.
Heb je vragen over De Europese AI-week? Contacteer Laurence Mortier, woordvoerder FOD BOSA, op het nummer 0477/962682 of mail naar aiweek2022@bosa.fgov.be.
Heb je vragen over AI4Belgium? Surf dan naar Home - AI4Belgium