Meerderheid Europeanen vindt dat groene transitie sneller moet gaan

De overgrote meerderheid van de Europeanen (93 %) vindt de klimaatverandering een ernstig wereldprobleem. Dat blijkt uit een nieuwe Eurobarometer-enquête die op 20 juli 2023 is gepubliceerd.

Meer dan de helft (58 %) vindt dat de overgang naar een groene economie moet worden versneld in het licht van de piekende energieprijzen en de bezorgdheid over de gasvoorziening na de Russische invasie van Oekraïne. Vanuit economisch oogpunt is 73 % van de Europeanen het ermee eens dat de kosten van schade als gevolg van de klimaatverandering veel hoger zijn dan de investeringen die nodig zijn voor een groene transitie. Driekwart (75 %) van de Europeanen is het ermee eens dat klimaatmaatregelen zullen leiden tot innovatie.

Achtergrond

Voor speciale Eurobarometer 538 over klimaatverandering werden 26 358 burgers uit verschillende sociale en demografische groepen in alle 27 EU-lidstaten ondervraagd. De enquête werd tussen 10 mei en 15 juni 2023 uitgevoerd. Alle vragen werden persoonlijk gesteld, hetzij fysiek bij de mensen thuis, hetzij via videointeractie op afstand.

De resultaten van de meest recente “Standaard-Eurobarometer –Voorjaar 2023”, die onlangs op 10 juli zijn gepubliceerd, stemmen volledig overeen met die van deze specifieke enquête over klimaatverandering. Uit de standaard-Eurobarometer blijkt dat de EU-burgers voor het overgrote deel de energietransitie blijven steunen, het milieu en de klimaatverandering beschouwen als een van de belangrijke problemen waarmee de EU wordt geconfronteerd, en enorme investeringen in hernieuwbare energie verwachten.

De Europese Green Deal heeft de hoogste prioriteit voor de Europese Commissie. De Green Deal zal de EU omvormen tot een moderne, hulpbronnenefficiënte en concurrerende groene economie, waarbij niemand of geen enkele plaats aan zijn lot wordt overgelaten. De Europese klimaatwet stelt een juridisch bindende doelstelling inzake klimaatneutraliteit tegen 2050 vast en voert de tussentijdse doelstelling in om de netto-broeikasgasemissies tegen 2030 met ten minste 55 % te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990, met het zogeheten “Fit for 55”-pakket wetgevingsvoorstellen. De goedkeuring van dit wetgevingspakket is momenteel al goed gevorderd. De recente vooruitgang met de natuurherstelwet, de ontbossingsverordening en initiatieven die duurzame producten bevorderen en verpakkingsafval verminderen, zal er ook voor zorgen dat de Europese Unie het verlies aan biodiversiteit een halt toeroept en overgaat naar een circulaire economie.


Steun voor emissiereducties, hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie

Bijna negen op de tien EU-burgers (88 %) vinden dat de broeikasgasemissies tot een minimum moeten worden beperkt en de overige emissies moeten worden gecompenseerd om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Bijna negen op de tien Europeanen (87 %) vinden het belangrijk dat de EU ambitieuze doelstellingen stelt om het gebruik van hernieuwbare energie te verhogen. Bijna evenveel (85 %) vinden het belangrijk dat de EU maatregelen neemt om de energie-efficiëntie te verbeteren, bijvoorbeeld door mensen aan te moedigen hun woning te isoleren, zonnepanelen te installeren of een elektrische auto te kopen. Zeven op de tien respondenten (70 %) zijn van mening dat de energiezekerheid kan worden vergroot door de invoer van fossiele brandstoffen te beperken, wat de EU-economie ten goede kan komen.


Burgers nemen zelf maatregelen en zijn voorstander van structurele hervormingen

Een grote meerderheid (93 %) van de EU-burgers neemt zelf al klimaatmaatregelen en maakt in het dagelijkse leven bewust duurzame keuzes. Op de vraag wie verantwoordelijk is voor het aanpakken van de klimaatverandering, benadrukten de burgers echter dat individuele maatregelen gepaard moeten gaan met andere hervormingen, die volgens hen de verantwoordelijkheid zijn van de nationale overheden (56 %), de EU (56 %) en bedrijven en de industrie (53 %).

De Europese burgers voelen ook de dreiging van klimaatverandering in hun dagelijks leven. Gemiddeld voelt meer dan een derde van de Europeanen zich persoonlijk blootgesteld aan milieu- en klimaatgerelateerde risico's en bedreigingen, waarvan meer dan de helft in 7 lidstaten, voornamelijk in Zuid-Europa, maar ook in Polen en Hongarije. 84 % van de Europeanen is het ermee eens dat de aanpak van klimaatverandering en milieukwesties een prioriteit moet zijn om de volksgezondheid te verbeteren, terwijl 63 % van de ondervraagden het ermee eens is dat aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering positieve resultaten kan opleveren voor de EU-burgers.



Meer informatie

Speciale Eurobarometer over klimaatverandering

Werk maken van de Europese Green Deal

Fit for 55: opvolging voorstellen van de Commissie

Europese klimaatwet

Bron : Europese Commissie, pers, juli 2023

Mots clés