Op 24 januari 2024 heeft de Commissie een pakket maatregelen gelanceerd om Europese start-ups en kmo's te ondersteunen bij de ontwikkeling van betrouwbare artificiële intelligentie (AI) die de waarden en regels van de EU eerbiedigt. Dit volgt op het politieke akkoord dat in december 2023 is bereikt over de AI-verordening van de EU — de eerste uitgebreide wet ter wereld inzake artificiële intelligentie — die de ontwikkeling, uitrol en toepassing van betrouwbare AI in de EU zal ondersteunen.
In haar toespraak over de Staat van de Unie van 2023 kondigde voorzitter Von der Leyen een nieuw initiatief aan om de Europese supercomputers beschikbaar te stellen voor innovatieve Europese AI-start-ups om hun betrouwbare AI-modellen op te leiden. Als eerste stap lanceerde de Commissie in november 2023 de grote grote AI-uitdaging, een prijs voor startende ondernemingen op het gebied van AI en toegang tot supercomputers.
Het pakket van vandaag zet deze toezegging in de praktijk door middel van een breed scala aan maatregelen ter ondersteuning van AI-start-ups en -innovatie, waaronder een voorstel om AI-start-ups en de bredere innovatiegemeenschap bevoorrechte toegang tot supercomputers te bieden.
De Commissie richt met een aantal lidstaten ook twee Europese consortia voor digitale infrastructuur (EDIC's) op:
De Commissie heeft vandaag ook een mededeling aangenomen waarin zij haar eigen strategische aanpak van het gebruik van kunstmatige intelligentie uiteenzet. Met deze strategische visie anticipeert en voorbereidt de Commissie intern op de uitvoering van de AI-verordening van de EU. Het omvat concrete acties over de wijze waarop de Commissie institutionele en operationele capaciteit zal opbouwen om de ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare, veilige en ethische AI te waarborgen. De Commissie bereidt zich ook voor om overheidsdiensten in de EU te ondersteunen bij hun eigen invoering en gebruik van artificiële intelligentie.
Het Europees Parlement en de Raad zullen zich nu buigen over de door de Commissie voorgestelde wijzigingen van de verordening tot oprichting van de Gemeenschappelijke Onderneming Europese high-performance computing.
Het AI-bureau zal binnen de Commissie worden opgericht. Het AI-bureau zal de toekomstige AI-verordening op EU-niveau uitvoeren en toezicht houden op de regels voor AI-modellen en -systemen voor algemeen gebruik. Het moet een centraal coördinatieorgaan worden voor het AI-beleid op EU-niveau en samenwerken met andere diensten van de Commissie, EU-organen, de lidstaten en de gemeenschap van belanghebbenden. Het zal een internationale voorstelling hebben en de EU-aanpak van AI-governance bevorderen en bijdragen tot de internationale activiteiten van de EU op het gebied van AI. Meer in het algemeen moet het AI-bureau kennis en begrip over AI opbouwen en de invoering en innovatie van AI bevorderen. Het besluit om het AI-bureau op te richten, treedt in werking op 24 januari, met de werkzaamheden die in de daaropvolgende maanden van start gaan.
De lidstaten zullen nu met de steun van de Commissie het consortium voor Europese digitale infrastructuur ALT-EDIC en het CitiVERSE EDIC oprichten.
De Commissie bevordert en versterkt reeds jaren de samenwerking op het gebied van AI in de EU om het concurrentievermogen te verbeteren en vertrouwen te waarborgen op basis van de waarden van de EU. Het Witboek van de Commissie over KI uit 2020 schetst een duidelijke visie op KI in Europa: een ecosysteem van excellentie en vertrouwen. In april 2021 heeft de Commissie de AI-verordening van de EU en een nieuw gecoördineerd plan met de lidstaten voorgesteld om de veiligheid en grondrechten van mensen en bedrijven te waarborgen en tegelijkertijd investeringen en innovatie in de EU-landen te versterken. De AI-verordening van de EU is in december 2023 voorlopig overeengekomen door de medewetgevers en is de eerste uitgebreide wet inzake artificiële intelligentie ter wereld.
Mededeling over starters en innovatie op het gebied van AI in de EU
Europese wet op de artificiële intelligentie
Besluit van de Commissie tot oprichting van het Europees Bureau voor artificiële intelligentie
Het consortium voor Europese digitale infrastructuur (EDIC)
Werkdocument van de diensten van de Commissie over gemeenschappelijke Europese dataruimten
Deze pagina is vertaald via machinevertaling.
Terug naar de oorspronkelijke taal.
De Europese Commissie is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en de nauwkeurigheid van deze machinevertaling.
Source : European Commission, press corner