Europese ministers keuren e-facturatiewet “ViDA” goed

Op 6 november 2024 hebben de Europese ministers van financiën de ViDA-richtlijn goedgekeurd. Het voorstel is nu doorgestuurd naar het Europese parlement voor de finale goedkeuring.

ViDA staat voor ‘VAT in a Digital Age’

VIDA heeft tot doel de inning van BTW over heel Europa te moderniseren door e-facturatie en e-reporting in te voeren tegen 2030. De nieuwe regels voor elektronische facturen en real-time rapportage vereenvoudigen grensoverschrijdende samenwerking, verlagen de administratieve lasten en vergemakkelijken btw-naleving voor bedrijven.

De digitalisering van de Europese BTW

De geschiedenis van de BTW gaat terug tot de jaren 50 van vorige eeuw. Frankrijk had toen een systeem ingevoerd om belasting te innen zonder te veel belastingdruk bij de bedrijven te leggen. De BTW ofwel Belasting op de Toegevoegde Waarde is een indirecte belasting waarbij elk bedrijf in de waardeketen een belasting heft op de toegevoegde waarde die uiteindelijk door de consument betaald wordt.

In de jaren 60 en 70 omarmde de toenmalige Europese Gemeenschap (de voorloper van de EU) het systeem als een uniforme manier om belastingen te innen voor de handel tussen de lidstaten. De BTW maakte toen snel zijn opmars door Europa. In België bestaat de BTW sinds januari 1971.

Met ViDA gaat de BTW inning radicaal digitaliseren. Het belangrijkste aspect van de ViDA is de zogenaamde e-invoicing, ofwel het het verwerken van gestructureerd elektronische facturen, en e-reporting, het digitaal rapporteren van die facturen aan de overheid.

E-invoicing en e-reporting

Het belangrijkste aspect van ViDA is het feit dat facturen in een gestructureerd elektronisch formaat verzonden en ontvangen dienen te worden tussen bedrijven onderling. Het zal dus niet langer mogelijk zijn facturen in PDF of op papier te verzenden. Zo een e-invoice (ook wel e-factuur ofwel elektronische factuur genoemd) heeft als belangrijkste voordeel dat hij vlot kan uitgelezen worden door computersystemen zonder menselijke interactie. Meer hierover in onze blog over de Peppol e-factuur.

Het feit dat de factuur vlot kan uitgelezen worden door computerprogramma’s biedt bedrijven heel wat voordelen met betrekking tot automatisering. Maar ook voor de overheid biedt dit voordelen. Het zit namelijk zo dat de ViDA-richtlijn stelt dat alle facturen ook digitaal gerapporteerd dienen te worden aan de belastingautoriteiten (de zogenaamde ‘e-reporting’). In de toekomst zal er dus steeds een kopie van alle facturen doorgestuurd worden naar de overheid die aan de hand van een grote centrale database betere controles kan uitvoeren om zo de BTW fraude tegen te gaan.

België als Europese voorloper

België heeft een belangrijke rol gespeeld op vlak van de ViDA-richtlijn. Zo heeft de minister van financiën, Vincent Van Peteghem, tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie hard gewerkt aan het compromisvoorstel voor de ViDA-richtlijn.

België is ook 1 van de eerste landen in de EU dit e-facturatie verlicht maakt vanaf 1 januari 2026. België gaat hier voor het Peppol-netwerk en formaat.

Billtobox als compliant oplossing

We volgen de veranderende wetgeving nauwgezet op. Zo ben je met Billtobox nú al in orde met de nieuwe regelgeving. Elke Billtobox gebruiker kan zich ook gratis laten registreren op Peppol via https://www.billtobox.com/peppol.


Mots clés

Articles recommandés

Nieuwe BTW-KETTING: ontdek de concrete impact op de belastingplichtigen!

Vlaamse bedrijven in China: een stralende toekomst of verleden tijd?

Akkoord op het pakket btw in het digitale tijdperk : de knelpunten ..