FAQ: overgang van het W.Venn. naar het WVV

Wat moet worden toegepast bij bestemming van het resultaat vanaf 1 mei 2019?


Vóór 1 januari 2020: Aangezien het Wetboek van vennootschappen en verenigingen pas vanaf 1 januari 202018 van toepassing zal zijn op de vennootschappen die reeds bestaan bij de inwerkingtreding ervan blijven de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen over de bestemming van het resultaat van toepassing tot 31 december 2019.


Voor vennootschappen die kiezen voor opt-in 19 is het Wetboek van vennootschappen en verenigingen pas van toepassing vanaf de publicatie van de statutenwijziging in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Vanaf de publicatie zijn alle bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van toepassing en kan de vennootschap bijgevolg het Wetboek van Vennootschappen niet langer toepassen.


Vanaf 1 januari 2020: Het Wetboek van vennootschappen en verenigingen 20 is van toepassing op vennootschappen die reeds bestaan bij de inwerkingtreding ervan. Bijgevolg moeten bestaande vennootschappen hun statuten in overeenstemming brengen met de bepalingen van het WVV ter gelegenheid van de eerstvolgende statutenwijziging (TENZIJ: wijziging die voortvloeit uit de toepassing van het toegestane kapitaal, de uitoefening van inschrijvingsrechten of de conversie van converteerbare obligaties) en dit uiterlijk op 1 januari 2024 21 .


Bovendien zijn de dwingende bepalingen vanaf die datum onmiddellijk van toepassing en worden de statutaire bepalingen die in strijd zijn met deze dwingende bepalingen voor niet geschreven gehouden.


Tot slot zijn de aanvullende bepalingen van het WVV van toepassing tenzij ze in strijd zijn met statutaire bepalingen 22 .

Anders gezegd is het volledige Wetboek van vennootschappen en verenigingen vanaf 1 januari 2020 van toepassing op vennootschappen die reeds bestonden bij de inwerkingtreding ervan. De vennootschappen moeten hun statuten echter in overeenstemming brengen (bepaalde bepalingen zijn ongeldig omdat ze in strijd zijn met de dwingende bepalingen van het nieuwe Wetboek, bepaalde bijkomende formaliteiten moeten worden vervuld, vennootschappen waarvan de vorm verdwijnt moeten zich in overeenstemming brengen met hun nieuwe vorm enz.). De leden van het bestuursorgaan zijn persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de schade geleden door de vennootschap, vereniging of stichting, of door derden ten gevolge van de niet-nakoming van deze verplichting 23 . Dat betekent dat als de AV vanaf 1 januari 2020 beslist over de bestemming van het resultaat:


  • in een BV(BA): een uitkering voortaan enkel mogelijk is na uitvoering van de nettoactief- en liquiditeitstesten (art. 5:142 en 5:143 WVV). Bovendien moet desgevallend de alarmbelprocedure (art. 5:143 WVV) worden toegepast. (Vanaf die dag worden het volgestort gedeelte van het kapitaal en de wettelijke reserve van de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en het volgestorte gedeelte van het vaste gedeelte van het kapitaal en de wettelijke reserve van de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, van rechtswege en zonder vervulling van enige formaliteit, omgevormd in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening. Het niet gestorte gedeelte van het kapitaal in de besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en het niet gestorte gedeelte van het vaste gedeelte van het kapitaal in de coöperatieve vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid worden op dezelfde wijze omgevormd in een eigen vermogensrekening “niet-opgevraagde inbrengen”. Bij volstorting worden de gestorte bedragen geboekt op de onbeschikbare eigen vermogensrekening.)
  • voor de andere vennootschapsvormen: de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van toepassing zijn voor zover ze niet in strijd zijn met de statutaire bepalingen, BEHALVE voor de dwingende bepalingen die automatisch van toepassing worden.


Op 1 januari 2024 zullen de de Comm.VA’s, VSO’s, LV’s, ESV’s, CVOA’s en CVBA’s die niet aan de nieuwe definitie van een CV 24 voldoen en de beroepsverenigingen die nog niet in een andere rechtsvorm zijn omgezet van rechtswege als volgt worden omgezet 25:

  • de commanditaire vennootschap op aandelen wordt een naamloze vennootschap met een enige bestuurder;
  • de landbouwvennootschap wordt een vennootschap onder firma en indien er stille vennoten zijn, een commanditaire vennootschap;
  • het economisch samenwerkingsverband wordt een vennootschap onder firma;
  • de coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid wordt een vennootschap onder firma;
  • de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid die niet aan de definitie van coöperatieve vennootschap in artikel 6:1 van het Wetboek beantwoordt, wordt een besloten vennootschap;
  • de beroepsvereniging en de federatie van beroepsverenigingen wordt een VZW.


18 Art. 39, §1, lid 1 van de wet van 23 maart 2019:

Op de vennootschappen, verenigingen en stichtingen die bestaan op de dag van de inwerkingtreding van deze wet is het Wetboek van vennootschappen en verenigingen voor het eerst van toepassing op 1 januari 2020. Vennootschappen en verenigingen met rechtspersoonlijkheid, en stichtingen worden geacht te bestaan vanaf de dag waarop zij rechtspersoonlijkheid hebben verkregen.”

19 Art. 39, §1, lid 2 van de wet van 23 maart 2019:

“Vanaf de bekendmaking van deze wet in het Belgisch Staatsblad kunnen de in het eerste lid bedoelde vennootschappen, verenigingen en stichtingen evenwel beslissen de bepalingen van hetzelfde Wetboek toe te passen vóór 1 januari 2020. Deze beslissing vereist een statutenwijziging. Als een in het eerste lid bedoelde vennootschap, vereniging of stichting van deze mogelijkheid gebruik maakt, dient zij haar statuten aan de bepalingen van het Wetboek aan te passen en wordt het Wetboek op haar van toepassing vanaf de dag van de bekendmaking van deze statutenwijziging maar ten vroegste op 1 mei 2019.”

20 Art. 39, §1, lid 1 van de wet van 23 maart 2019:

21 Art. 39, §1, lid 3 van de wet van 23 maart 2019:

De in het eerste lid bedoelde vennootschappen, verenigingen en stichtingen moeten hun statuten in overeenstemming brengen met de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen ter gelegenheid van de eerstvolgende statutenwijziging na 1 januari 2020, tenzij deze statutenwijziging voortvloeit uit de toepassing van het toegestane kapitaal, de uitoefening van inschrijvingsrechten of de conversie van converteerbare obligaties. In ieder geval moeten de statuten uiterlijk op 1 januari 2024 met de bepalingen van hetzelfde Wetboek in overeenstemming worden gebracht. De leden van het bestuursorgaan zijn persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk voor de schade geleden door de vennootschap, vereniging of stichting, of door derden ten gevolge van de niet-nakoming van deze verplichting.”

22 Art. 39, §2, lid 1 van de wet van 23 maart 2019:

“Vanaf 1 januari 2020 of, voor de vennootschappen, verenigingen of stichtingen die van de in paragraaf 1, tweede lid bedoelde mogelijkheid hebben gebruik gemaakt, vanaf de dag van de bekendmaking van de in dat lid bedoelde statutenwijziging, zijn de dwingende bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen van toepassing. Statutaire bepalingen die in strijd zijn met deze dwingende bepalingen worden vanaf die dag voor niet geschreven gehouden. De aanvullende bepalingen van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen worden slechts van toepassing in zoverre zij niet door statutaire clausules worden uitgesloten. ”

23 Art. 39, §1, lid 3 van de wet van 23 maart 2019.

24 Art. 6:1 WVV


Het IBR biedt geen enkele garantie en draagt geen enkele contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid voor de eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit feitelijke of juridische vergissingen die werden begaan in het kader van de informatie verstrekt op zijn website. De lezer en in het algemeen de bezoeker van de website blijven als enige verantwoordelijk voor het gebruik daarvan.


Bron: https://doc.ibr-ire.be

Mots clés