Fietsleasing ook voor de personeelsleden van de federale overheid

Het koninklijk besluit van 13 maart 2024 tot wijziging van het koninklijk besluit van 13 juli 2017, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 maart 2024. Dit besluit neemt het principe van de fietsleasing op als een sociaal voordeel voor de personeelsleden van de federale overheid.

Personeelsleden kunnen gebruikmaken van de fietsleasing door hun eindejaarstoelage in te zetten. Als alles loopt zoals voorzien, zullen personeelsledenin 2025 daartoe de kans krijgen. Maar vooraleer het zover is, moet het algemene kader nog verder uitgewerkt worden.

Zodra de regels zijn vastgelegd en er een  partner  is gekozen, krijgt iedere geïnteresserde  overheidsmedewerker:

  • eerst en vooral ter bevestiging de vraag voorgelegd of de eindejaarstoelage gebruikt mag worden voor de fietslease
  • de kans om zelf een fiets uit te kiezen – mogelijk omvat de fietslease ook bepaalde fietsaccessoires en het onderhoud van de fiets, dat is nu nog niet duidelijk.

Het is belangrijk dat personeelsleden duidelijk worden geïnformeerd over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om te kunnen profiteren van de belastingvrije regeling voor fietsleasing.

Een belangrijke voorwaarde voor de fietslease is dat de fiets regelmatig gebruikt wordt voor (een deel van) het woon-werkverkeer. In dat geval is het voordeel ook vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Het spreekt voor zich dat personeelsleden die een fiets leasen ook de verkeersregels moeten naleven.

Milieu en MobiliteitF.F.F.Wist je dat? Tegen 2023 zal één werkgever op vijf fietsleasing aanbieden.

Mots clés

Articles recommandés

De fiscale spelregels voor een buitenlandse vaste inrichting?

Nieuwe EU-regels om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken en te recyclen