Fusie tussen BIBF - IAB

De ministerraad heeft op 13 juli 2018 het voorontwerp van de wet betreffende de beroepen van accountant en belastingadviseur goedgekeurd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet voor de fusie tussen het BIBF en het IAB tot een nieuw eenheidsinstituut “IBA : Instituut van de Belastingadviseurs en Accountants”.


Het voorontwerp is de omzetting van het protocolakkoord , zoals afgesloten door beide raden in september 2017, tussen beide instituten.


Hier vindt U de link naar het persbericht dat vandaag werd verstuurd.


Het voorontwerp wordt nu voor advies overgemaakt aan de Raad van State alvorens het zal ingediend worden in het Parlement.


Enkele belangrijke aandachtspunten voor onze leden en stagiairs :


  • de huidige erkende boekhouders(-fiscalisten) BIBF zullen de beroepstitel krijgen van “(Fiscaal) accountant”, de huidige accountants IAB worden gecertificeerd (fiscaal) accountant en de huidige belastingconsulenten zullen de nieuwe beroepstitel van “gecertificeerd belastingadviseur” dragen;
  • elke beroepsbeoefenaar behoudt zijn bevoegdheden;
  • vanaf de inwerkingtreding van de wet zullen de nieuwe stagiairs een stageparcours volgen tot het bekomen van de beroepstitels van hetzij gecertificeerd accountant hetzij gecertificeerd belastingadviseur;
  • de huidige BIBF stagiairs zullen hun BIBF stage kunnen beëindigen volgens de regels die vandaag gelden binnen ons Instituut.
  • een overgangsregeling werd uitgewerkt waardoor de huidige BIBF leden de beroepstitels en bijhorende opdrachten kunnen verwerven van een gecertificeerd accountant of belastingadviseur. Dit gebeurt op basis van een schriftelijk en mondeling examen over de materies betreffende de bijzondere (controle)opdrachten van de gecertificeerde accountants. Dit is uiteraard geen verplichting maar een mogelijkheid.
  • in het voorontwerp werden de nodige garanties ingeschreven dat de ledenbijdragen, behoudens indexatie, niet zullen verhogen
  • gedurende de eerste vier jaar (2019 – 2023) van het éénheidsinstituut zal het bestuursorgaan van het IBA paritair worden samengesteld teneinde de fusie praktisch in goede banen te leiden.

Bron: www.bibf.be

Mots clés

Articles recommandés

Voldoet jouw onderneming aan de strikte interpretatie van “ploegenarbeid”?

AI zal geen jobs kosten, maar de inhoud van het werk van accountants wel danig veranderen

Actiris streeft ernaar om 4000 werkzoekenden richting eigen tewerkstelling te begeleiden tegen 2027