Green Deal : meer dan 110 miljoen euro in LIFE-projecten voor milieu en klimaat in 11 EU-landen !

De Commissie kondigt op 17 februari 2022 een investering aan van meer dan 110 miljoen euro in geïntegreerde projecten voor milieu- en klimaatbescherming van het LIFE-programma. De projecten zijn geselecteerd na een oproep tot het indienen van voorstellen voor het jaar 2020. Met de financiering wordt steun verleend aan belangrijke nieuwe milieu- en klimaatprojecten in 11 EU-landen: Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Nederland, Polen en Slovenië.

De projecten dragen bij tot een en ondersteunen de doelstellingen van de Europese Green Deal om de EU uiterlijk 2050 klimaatneutraal te maken en de vervuiling tot nul terug te brengen. De projecten illustreren hoe belangrijke doelstellingen van de Europese Green Deal in het kader van de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en het EU-actieplan voor de circulaire economie kunnen worden verwezenlijkt.

Volgens Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal, “hebben we geen tijd te verliezen als we de crises op het gebied van klimaat, biodiversiteit en vervuiling het hoofd willen bieden. Het LIFE-programma verleent rechtstreekse steun aan projecten in de hele EU en stelt hele landen en regio's in staat de natuur te beschermen en te herstellen. De natuur is onze grootste bondgenoot en we moeten voor de natuur zorgen zodat de natuur voor ons kan zorgen. Mijn gelukwensen voor elk van de vandaag geselecteerde projecten.”

Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij:“Geïntegreerde projecten van het LIFE-programma zijn een uitermate belangrijk instrument om de groene transitie te verwezenlijken via gerichte veranderingen in het veld. Dankzij deze projecten kunnen de lidstaten hun economieën groener maken, de natuur en de biodiversiteit herstellen en hun veerkracht verbeteren. Ik kijk al uit naar de voordelen die deze investering in de 11 landen en daarbuiten zal opleveren.”

Achtergrondinformatie


Het LIFE-programma is het financieringsinstrument van de EU voor milieu en klimaatactie. Het programma loopt al sinds 1992 en heeft al meer dan 5 500 projecten in de EU en elders medegefinancierd. De Commissie heeft de financiële middelen voor het LIFE-programma voor de periode 2021-2027 met bijna 60 % verhoogd. De middelen bedragen nu 5,4 miljard euro. LIFE heeft momenteel vier subprogramma's: natuur en biodiversiteit; circulaire economie en levenskwaliteit; mitigatie van en aanpassing aan de klimaatverandering, en transitie naar schone energie.

Het LIFE-programma voorziet in financiering voor geïntegreerde projecten. Deze projecten ondersteunen de uitvoering van milieu- en klimaatwetgeving en -beleid van de EU op regionaal, multiregionaal, nationaal of transnationaal niveau. Geïntegreerde projecten helpen de lidstaten belangrijke EU-wetgeving op zes gebieden na te leven: natuurbehoud, water, lucht, afvalbeheer, mitigatie van de klimaatverandering en aanpassing aan de klimaatverandering.

Geïntegreerde projecten bieden de lidstaten de mogelijkheid om extra EU-financiering (bijvoorbeeld structurele, regionale, landbouw- en onderzoekfondsen), nationale financiering en investeringen door de privésector te bundelen. Samen zullen de 11 projecten naar verwachting meer dan 10 miljard euro aan extra fondsen aantrekken, waardoor de vandaag toegewezen middelen aanzienlijk worden vergroot om een echt verschil in het veld te maken.

De doelstellingen van de Green Deal in het veld verwezenlijken

Natuurbehoud: Bij een project in Frankrijk zullen maatregelen worden genomen om de achteruitgang van de biodiversiteit in de regio Grand Est een halt toe te roepen en om te buigen door bijvoorbeeld drie proefbossen te creëren. Een project in Finland beoogt de negatieve gevolgen van menselijke activiteiten die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit van de zeeën en kustgebieden in Finland, te verzachten door het beheer van het nationale netwerk van beschermde mariene gebieden te monitoren en te verbeteren. Mede dankzij deze projecten zal de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 worden uitgevoerd.

Schone lucht: Bij een project in Polen zullen maatregelen worden genomen om de algehele luchtkwaliteit in de regio Silezië – een van de Europese regio's met de ernstigste luchtverontreiniging – te verbeteren door kleine huishoudelijke verwarmingstoestellen met vaste brandstoffen te vervangen door minder vervuilende alternatieven. Het project draagt bij tot de EU-doelstellingen voor 2030 op het gebied van broeikasgasemissies en tot het actieplan om de vervuiling tot nul terug te brengen.

Afvalbeheer: Een project op Cyprus wil de infrastructuur voor en de inzameling van recycleerbaar en biologisch afbreekbaar afval verbeteren. In Letland beoogt een project vooral de gescheiden afvalinzameling en het hergebruik van stedelijk afval te verbeteren. In Denemarken wil een project de afvalpreventie verbeteren en voor een beter regelgevingskader voor afval zorgen. Het project in Slovenië beoogt onder meer het percentage gerecycleerd ongevaarlijk bouw- en sloopafval te verhogen. In totaal beogen vier projecten vooral de afvalpreventie en het recupereren van grondstoffen te bevorderen om zo bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van het EU-actieplan voor de circulaire economie en de kaderrichtlijn afvalstoffen.

Mitigatie van de klimaatverandering: Mede dankzij financiële middelen van LIFE zal Litouwen de doelstellingen van het nationale energie- en klimaatplan kunnen verwezenlijken, waaronder efficiëntere gebouwen, klimaatvriendelijke mobiliteit, een energiebesparende industrie en meer groene overheidsopdrachten. In Estland zullen tal van tools en oplossingen worden ontwikkeld voor de grondige renovatie van een aantal gebouwen in drie steden. De renovatiemethode kan daarna in Estland en andere lidstaten worden gekopieerd en de renovatiegolfstrategie van de EU ondersteunen.

Aanpassing aan de klimaatverandering: Mede dankzij financiële middelen van LIFE zal in Nederland de aanpassing aan de klimaatverandering in verschillende sectoren worden gestimuleerd: waterbeheer, infrastructuur, landbouw, natuur, gezondheid en ruimtelijke/stedelijke planning. Dankzij een project in de regio Moravië-Silezië in Tsjechië zal de klimaatveerkracht van de regio toenemen, de toestand van het milieu ten voordele van de inwoners verbeteren en duurzame ontwikkeling worden bevorderd. Beide projecten zullen de doelstellingen van de adaptatiestrategie van de EU nastreven.

Meer informatie over de 11 geïntegreerde projecten vindt u in de korte beschrijvingen.

Meer informatie

Bron: Europese Commissie, pershoek, 17 februari 2022

Mots clés

Articles recommandés

De drie basisrentetarieven van de ECB worden met 25 basispunten opnieuw verlagen.

De "shock" voorspellingen van Saxo Bank voor 2025

Europeanen optimistisch en vol vertrouwen over de EU