Hebt u een geschil met een handelsonderneming? Overweeg dan eerst een minnelijke schikking

Is een minnelijke schikking echt doeltreffend?

Volgens een door de Europese Commissie gefinancierde statistische studie bij verschillende juristen in 26 lidstaten is een minnelijke schikking doeltreffend. Bemiddeling vermindert de duur en de kosten van een geschil aanzienlijk. Hoe hoger het slaagpercentage van de bemiddeling, hoe lager de duur en de kosten van de geschilbeslechting.

Bespaart tijd en geld

Volgens de studie kan een bemiddeling in België met een slaagpercentage van 75 % een besparing van ongeveer 330 dagen en 5.000 euro per geschil opleveren. Zelfs met een succespercentage van 19 % kan bemiddeling de oplossing van een probleem al versnellen en de kosten binnen de perken houden.

Uit de studie bleek ook dat de gemiddelde kosten van een rechtszaak in de Europese Unie 10.449 euro bedragen, terwijl dat bij bemiddeling 2.497 euro is. Wanneer de bemiddeling slaagt, kunnen Europese burgers dus meer dan 7.500 euro per geschil besparen.

Een onderbenutte optie

Er wordt nog veel te weinig gebruik gemaakt van minnelijke schikkingen. Hoewel het bemiddelingspercentage tussen 2013 en 2015 met 17 % toenam, blijft bemiddeling nog te veel beperkt tot familieaangelegenheden. Dat kan veel beter, want voor 86 % van de handelsgeschillen is minder dan 20 uur bemiddeling nodig, een pak minder dan de duur van een rechtszaak.

Volgens de Bemiddelingsbarometer, die de Federale Bemiddelingscommissie in 2018 opstelde in samenwerking met b-Mediation en de Universiteit Gent, duurt een burgerlijke en handelsbemiddeling gemiddeld 45 dagen. Hij leidt tot een slaagpercentage tussen 60 en 75 %, voor een totale kostprijs van gemiddeld 3.000 euro. Voor een rechtszaak over een geschil van 200.000 euro kan de duur oplopen tot 525 dagen en de kostprijs tot 16.000 euro.

Vergeet niet dat u gebruik kunt maken van een minnelijke schikking, met inbegrip van bemiddeling, zonder daarom gerechtelijke stappen te moeten ondernemen. Zelfs in dat geval kunt u de betrokken rechter vragen de procedure op te schorten en te proberen tot een minnelijke schikking te komen.

Meer informatie over minnelijke schikking?

Wilt u meer weten over de minnelijke schikking van handelsgeschillen? U vindt alle informatie op www.belmed.fgov.b.

Bron: FOD Economie

Mots clés

Articles recommandés

Gebruik te maken van de rubriek "Guidance": de juiste reflexen !

Geldigheid van een testament: vermijden dat het testament wordt aangevochten

Verkwansel je rechten niet!