De nieuwe internationale regels om multinationals eerlijk te belasten zullen ook in de EU gelden
De EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de invoering op EU-niveau van een minimumniveau van belastingheffing, de zogeheten pijler 2 van de internationale belastinghervorming van de OESO. De ambassadeurs van de EU-lidstaten hebben besloten de Raad te adviseren de "pijler 2"-richtlijn aan te nemen. Dat zal gebeuren via de schriftelijke procedure. Het Comité van permanente vertegenwoordigers steunde dit besluit unaniem.
De doeltreffende uitvoering van deze "pijler 2"-richtlijn moet ervoor zorgen dat er een einde komt aan de race naar de bodem in belastingtarieven voor bedrijven. Grote multinationale en binnenlandse groepen of bedrijven met een gecombineerde jaaromzet van ten minste € 750 miljoen zullen minimaal 15%belasting moeten gaan betalen. De nieuwe regels zullen het risico op uitholling van de belastinggrondslag en winstverschuiving verminderen en waarborgen dat de grootste multinationals het afgesproken minimumtarief voor vennootschapsbelasting betalen.
De richtlijn moet uiterlijk eind 2023 door de lidstaten in nationaal recht zijn omgezet. De EU zal hierdoor nog steeds de koploper zijn bij de toepassing van het mondiale G20/OESO-akkoord over pijler 2.
Op 8 oktober 2021 bereikten de bijna 140 landen van het inclusief kader van de OESO/G20 inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (Base Erosion and Profit Shifting – BEPS) een historisch akkoord over een gedetailleerd plan voor een internationale fiscale hervorming.
Deze hervorming van de internationale regels voor de vennootschapsbelasting heeft 2 pijlers.
Op 22 december 2021 diende de Commissie een voorstel in voor deze richtlijn, die ervoor moet zorgen dat pijler 2 wordt toegepast op een manier die aansluit op en verenigbaar is met het EU-recht.
Bron : Europese Raad, 12 december 2022